Revoluties in bandenwereld

Er zijn revolutionaire ontwikkelingen op te tekenen in de bandenwereld. Zo komt Michelin met de Crossclimate: een zomerband met wintereigenschappen. Goodyear heeft met de BHO3 een band ontwikkeld die elektriciteit kan opwekken.

Michelin zegt met de nieuwe band een einde te maken aan het omwisselen van zomerbanden naar winterbanden. De Crossclimate is volgens de bandenfabrikant geen vierseizoenenband, maar een band die exact dezelfde eigenschappen heeft als een zomer- en winterband.

Hiermee speelt Michelin in op 65 procent van de Europese automobilisten die nog steeds geen winterbanden aanschaft. Ook zullen leasemaatschappijen en fleetowners interesse hebben in de nieuwe Crossclimate in verband met kostenreducering. Daar tegenover staat dat bandenhotels en bandenspecialisten flinke klappen zullen gaan krijgen mocht de Crossclimate een succes worden.

De band komt op 1 mei uit in 15, 16 en 17 inch maten. Later volgen de banden ook voor SUV’s en bestelwagens. De prijs moet zo’n zeven tot tien procent hoger komen te liggen dan een Michelin-zomerband.

‘Elektrische’ band

Goodyear zegt met de BHO3 een antwoord te hebben op de beperkte actieradius van elektrische auto’s. De BHO3 kan elektrische energie opwekken om de accu’s van de auto weer op te laden. De band genereert elektriciteit via de werking van thermo-elektrische en piëzo-elektrische materialen. Deze materialen zetten de warmte en de energie om die ontstaat door de vervorming van de band tijdens het contact met de weg en het rollen van de band.

Ook heeft Goodyear de Triple Tube ontwikkeld die de inflatiedruk kan aanpassen aan veranderende wegomstandigheden. Deze technologie zou in de toekomst kunnen worden gebruikt door zelfrijdende auto’s waarbij de band de benodigde vorm kan aannemen voordat de auto een bocht inrijdt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.