Staat autobanden blijft zorgwekkend

Ondanks dat er een lichte verbetering valt op te merken, blijft de staat van de autobanden in Nederland zorgwekkend. Pluspunt is wel dat winterbanden een steeds grotere bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Vaco.

 

Vaco heeft voor het eerst onderzoek naar de staat van autobanden gehouden tijdens de winterperiode (februari 2014). Uit het onderzoek blijkt dat 32 procent van de gemonteerde banden winterband is. 3 procent is allseason en 65 procent is zomerband. Het onderzoek toont verder aan dat personenwagens op winterbanden veel minder vaak banden met mankementen vertonen dan personenwagens op zomerbanden. 42 procent van de voertuigen met zomerbanden heeft ten minste één band met een onregelmatige slijtage of een andere vorm van schade. Voor winterbanden is dat 14 procent.

Verklaring

Edwin Brinksma van Vaco ziet twee oorzaken als verklaring: “De eerste verklaring is dat de gemiddelde leeftijd van winterbanden jonger is dan die van zomerbanden. Het is dus logisch dat er minder sprake is van slijtage en schadegevallen. Maar de belangrijkste oorzaak is dat auto’s op winterbanden in de regel twee keer per jaar voor de bandenwissel in de werkplaats komen. De banden kunnen daarom vaker door een deskundige worden gecontroleerd op gevaarlijke gebreken. Deze twee controles zijn met recht een belangrijke positieve bijdrage aan de verkeersveiligheid.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *