Staking bij garagebedrijven regio Rotterdam

Meerdere garagebedrijven in de regio Rotterdam staken vandaag gedurende 24 uur. Het gaat volgens vakbond FNV om Breeman Mini, Hoogenboom Audi / Volkswagen, Truckland Zuid, Breeman BMW, Hoogenboom Volkswagen, Volvo Group Truck Center, Hoogenboom Barendrecht Skoda, Hoogenboom Volkswagen + Service (Spijkenisse) en Blaauwendaal Schiedam.

De staking is volgens FNV het gevolg van “de onwrikbare houding van brancheclub Bovag”. Die heeft “een wielklem gezet” op de onderhandelingen over een nieuwe cao Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijven. FNV Metaal, CNV Vakmensen en werknemers eisen onder meer een nader te bepalen loonstijging en willen dat de zaterdag een vrijwillige werkdag blijft, met behoud van een toeslag. Albert Kuiper, bestuurder FNV Metaal: “De Rotterdamse garagemedewerkers zijn natuurlijk niet tegen werken op zaterdag, maar het verplicht stellen daarvan is wel een probleem. De werknemers willen zelf de keus houden om te werken op zaterdag, op vrijwillige basis. Daar hoort wel een toeslag bij. Een verplichting tot zaterdagswerk werkt averechts.” Verder willen de medewerkers volgens Kuiper “een goed loon met een fatsoenlijke stijging.” Hij legt de bal nadrukkelijk bij Bovag, die geen stap in de richting van de werknemers zou maken. “Ze hebben de boel keihard op de handrem staan. Daarom blijven automonteurs de komende tijd in de verschillende regio’s staken voor een goede cao.” Bovag heeft vorige week de eis van werken op zaterdag laten vallen. De cao Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijven geldt voor 85.000 medewerkers.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †