Steeds meer klassieke auto’s in Nederland

Het aantal klassieke auto’s in Nederland is in 2019 relatief harder gestegen dan het totale wagenpark. Ruim een kwart is een Volkswagen, blijkt uit cijfers die Bovag publiceert aan de vooravond van oldtimerbeurs Interclassics in Maastricht.

Op 1 januari 2020 telde ons land 204.642 personenauto’s van dertig jaar of ouder. Dat is 2,3 procent meer dan een jaar eerder. Het totale aantal personenauto’s in Nederland nam afgelopen jaar met 1,7 procent toe tot bijna 9 miljoen. Met de lage rentestand en florerende economie kiezen steeds meer mensen voor behoud, restauratie of aanschaf van een oldtimer, waarvan de waarde de afgelopen jaren fors is gestegen.

Import

In 2019 werden 4.785 voertuigen van dertig jaar of ouder ingevoerd, bijna 2 procent meer dan in 2018. Tegelijkertijd nam de export van oldtimers aanzienlijk af, met ruim 9 procent ten opzichte van een jaar eerder, tot 7.471 stuks. Het jaar ervoor steeg de oldtimerimport al met ruim 4 procent en daalde de export bijna 17 procent. Ruim een kwart van alle klassieke auto’s in Nederland betreft een Volkswagen (15 procent) of Mercedes (11 procent). De toename in 2019 was echter het grootst voor Peugeots (7,5) en BMW’s (ruim 6 procent). Het aantal klassieke Porsches, Renaults en Chevrolets in Nederland steeg afgelopen jaar met ruim 4 procent, terwijl de aantallen MG’s en Opels afnamen. Ruim 84 procent van de auto’s van 30 jaar en ouder is een benzinevariant, 9 procent rijdt op LPG en 6,5 procent is een diesel. Dit in tegenstelling tot de 16 procent aandeel van diesels in het totale Nederlandse wagenpark.

Waardestijging

De meeste oldtimers staan geregistreerd in Noord-Brabant: bijna 34.000 stuks, oftewel 16,6 procent van het totaal. Zuid-Holland telt er bijna 31.000 (15,1 procent), Gelderland ruim 29.000 (14,3 procent) en Noord-Holland bijna 28.000 (13,6 procent). Nummer 5 is Limburg met ruim 17.000 klassieke auto’s (8,5 procent). Per hoofd van de bevolking telt Friesland echter de meeste oldtimers: 1 op 57 Friezen heeft een auto van 30 jaar of ouder, gevolgd door de Drenten en Limburgers met 1 op 64. In Zuid-Holland is dat 1 op 119, in Noord-Holland 1 op 102 en in Flevoland zelfs 1 op 145.

Op de beurs Interclassics in MECC Maastricht worden vandaag (donderdag 16 januari) tot en met zondag ruim dertigduizend liefhebbers van klassieke auto’s verwacht. Vrijwel elk voertuig op de beursvloer is daadwerkelijk te koop. (foto: Interclassics)

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *