Tanken over grens scheelt 1 miljard

De schatkist loopt ruim 1 miljard euro aan inkomsten mis doordat steeds meer automobilisten over de grens gaan tanken. Dat hebben Bovag en Nove berekend.

De brancheorganisaties roepen het kabinet op om de voorgenomen accijnsverhogingen per 1 januari te schrappen en om het automatisme van de jaarlijkse accijnsindexatie te heroverwegen.

De recente verhoging van de btw en de brandstofaccijnzen heeft desastreuze gevolgen voor honderden pomphouders in de grensstreek. 53 procent van de inwoners van het grensgebied tankt in België of Duitsland.

Het prijsverschil voor een liter benzine (euro95) is momenteel al gemiddeld 16 cent met België en 14 cent met Duitsland. Voor 1 januari 2014 staat er niet alleen weer een jaarlijkse inflatiecorrectie van de accijnzen op de rol, maar ook -conform het regeerakkoord- een accijnsverhoging van 3 cent per liter diesel en maar liefst 7 cent per liter LPG (exclusief btw). Deze prijsverhogingen betekenen de nekslag voor een groot deel van 890 tankstations in de grensstreek, waarvan 560 bemand.

Boodschappen

Onderzoek onder 1.776 consumenten wijst uit dat 53 procent van de mensen die maximaal 20 kilometer van de Duitse of Belgische grens wonen, regelmatig in het buurland gaat tanken. In geval van een volgende prijsverhoging zegt zelfs tweederde over de grens te gaan tanken. 16 procent geeft aan nu al nooit meer in Nederland de tank vol te gooien. Het ritje naar de Ooster- of Zuiderburen gaat vaak gepaard met het inslaan van tabak en boodschappen, waardoor de Nederlandse ondernemers en de overheid nog meer inkomsten mislopen.

De grensstreek is goed voor 1,5 miljoen personenauto’s en Bovag heeft berekend dat het gedrag van de consumenten leidt tot bijna 1,2 miljard liter die Nederlandse automobilisten niet in eigen land, maar in België of Duitsland tanken. Dat kost de schatkist bijna 820 miljoen euro aan gederfde accijns en ruim 344 miljoen aan misgelopen btw. De overheid zet bovendien de werkgelegenheid van duizenden mensen op het spel.

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2720 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *