Van oude Mercedes naar jonge stadsauto

In het eerste kwartaal van 2013 zijn er 19.017 gebruikte personenauto’s in Nederland geïmporteerd. Dit is een groei van 3,6 procent ten opzichte van het eerste kwartaal 2012.

Opvallend is de sterke verschuiving in het soort auto’s dat wordt geïmporteerd. Vorig jaar bestond bijna een vijfde van alle import uit oldtimers. Afgelopen kwartaal is de import van dergelijke auto’s van 25 jaar of ouder met maar liefst zestig procent gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal in 2012. Een reden hiervoor is de aanscherping van vrijstelling van wegenbelasting voor oldtimers. Deze teruggang wordt gecompenseerd door een vrijwel even grote stijging in import van jonge auto’s. De categorie twee tot drie jaar oude auto’s groeide 52,6 procent.

Ook in autosegmenten is er een duidelijke verschuiving te zien; grotere auto’s worden veel minder geïmporteerd, kleine auto’s juist veel meer. De grootste groei is te zien bij de A- en B-segmenten; import in het A-segment groeit met 47,1 procent, het B-segment met 41,5 procent. Maar ook midi-SUV’s en midi-MPV’s worden populairder. Dalingen zijn er te zien bij de grotere D-, E- en F-segmenten, maar ook bij terreinwagens en sportieve modellen.

Sterke terugval Mercedessen

De populairste importauto is net als vorig jaar de VW Golf. De nummer twee van vorig jaar, de oude Mercedes-Benz 200/300-series, is teruggezakt naar de 29e plaats. Import van de kleinere Mercedes-Benz 190-serie nam zelfs met 80 procent af, waarmee dit model van de 5e naar 54e plaats zakt. Groei is er vooral bij kleinere modellen zoals de Opel Corsa, VW Polo en de drieling Toyota Aygo/Peugeot 107/Citroën C1. Buiten de top 10 valt vooral de sterke groei van de Renault Mégane op; import hiervan groeide van 59 auto’s in het eerste kwartaal 2012 naar 314 dit jaar.

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2720 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *