VDL Nedcar spil in cao-conflict

Na een negen maanden durende impasse rond een cao voor de metalektro begint duidelijke gevolgen te hebben voor VDL Nedcar, dat Mini’s produceert voor BMW. Inclusief de geplande staking van maandag zijn er al vier productiedagen in zes maanden tijd verloren gegaan. De Duitse opdrachtgever gaat een deel van de productie weer naar Oxford brengen.

De staking vandaag betekent de tweede achtereenvolgende werkdag die verloren gaat. Op zo’n werkdag worden er enkele honderden auto’s gemaakt; naast de reguliere hatchback ook de Cabrio (die exclusief door VDL gebouwd wordt). BMW krimpt de productieomvang nu met enkele duizenden auto’s in, wat voor VDL weer aanleiding is om te snijden in het aantal arbeidsplaatsen.

Precies daar wringt de schoen al tijden voor de actievoerende bonden, die van mening zijn dat er te lange dagen worden gemaakt en er te vaak op zaterdag en zondag wordt gewerkt. Behalve een te hoge werkdruk vinden de bonden dat het bedrijf te ver gaat met de flexibilisering van het personeel. Met de stakingen komen niet alleen arbeidsplaatsen op de tocht staan, de gemiste productie zal alsnog moeten worden gerealiseerd, gezien de lopende contracten met BMW.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.