Vijf euro minder recyclingbijdrage in 2021

De recyclingbijdrage voor nieuwe personen- en lichte bedrijfswagens daalt per 1 januari 2021 met vijf euro tot dertig euro.

Dat maken RAI Vereniging en ARN vandaag bekend. Deze daling van bijna 15 procent komt volgens ARN door efficiëntiemaatregelen in de autorecyclingketen.

98 procent

De recyclingbijdrage op auto’s maakt het mogelijk om aan de wettelijke verplichting van minimaal 95 procent autorecycling, inclusief hergebruik te voldoen. Alle afgedankte auto’s in Nederland worden duurzaam gerecycled en vrijwel alle restmaterialen worden nuttig toegepast. Autodemontagebedrijven, shredderbedrijven en recyclingbedrijven hebben volgens cijfers van ARN in de afgelopen jaren een recyclingpercentage van ongeveer 98 procent bereikt.

Recyclingbijdrage

De bijdrage aan de recycling van auto’s is in 1995 ingevoerd en heette toen nog verwijderingsbijdrage. In 1995 was dit een bedrag van 250 gulden. Dit bedrag is in de afgelopen 25 jaar fors gedaald en bedroeg bij de invoering van de euro 45 euro. Dat bleef zo tot 2016. Sinds 2017 daalt de recyclingbijdrage elk jaar met tweeënhalve euro tot 35 euro in 2020 en volgend jaar dus met vijf euro tot dertig euro.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3423 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.