Vijftien jaar banden inzamelen: Recybem ‘succes’

Recybem, de organisatie die uitvoering geeft aan het Besluit beheer autobanden, bestaat vandaag vijftien jaar. Met een marktdekking van zo goed als honderd procent is de uitvoering van het Besluit beheer autobanden een succes gebleken, vindt Kees van Oostenrijk, bestuurder van de Band&Milieu-organisatie.

Sinds 1 april 2004 contracteert Recybem inzamelaars die voldoen aan haar kwaliteitseisen. Zij zamelen een gebruikte band in voor iedere autoband (nieuw of gebruikt) die een producent of importeur als eerste op de Nederlandse markt brengt. “Onze succesvolle uitvoering danken we aan de discipline in de bandenbranche en de goede samenwerking tussen concurrenten”, blikt Van Oostenrijk terug. “Apollo Vredestein, Continental, Goodyear, Pirelli en Michelin zochten voor de uitvoering van het Besluit niet alleen samenwerking met elkaar, maar ook met de distributeurs Van den Ban en Inter-Sprint.”

Grondstoffen

In de afgelopen vijftien jaar heeft Recybem ruim 120 miljoen autobanden ingezameld. In 2018 was er met 9,3 miljoen stuks een recordjaar. Ruim vijfennegentig procent van de ingezamelde banden is gerecycled en hergebruikt. Het Recybem-systeem levert grondstoffen en energie op. Sinds 2004 is 337 miljoen kilo rubber en bijna 82 miljoen kilo staal bespaard. Ook leidde de aanpak tot minder CO?-uitstoot, vergelijkbaar met 6.015 miljoen autokilometers. “Met een helicopterview en stip op de horizon zie ik kansen voor het verder optimaliseren van de circulaire milieuwaarde van banden.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †