Volvo: half jaar betaald zwangerschapsverlof

Volvo wil werknemers (mannen en vrouwen) in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) zes maanden zwangerschapsverlof met tachtig procent van hun salaris gaan bieden. De aftrap begint met een pilot in Zweden.

Volvo zegt de eerste autofabrikant te zijn met deze regeling, geïnspireerd door de wetgeving in Zweden, waar de regels omtrent zwangerschapsverlof al decennia zeer soepel zijn. De nieuwe verlofregels bevinden zich momenteel in de testfase. In de toekomst hebben mogelijk alle 43.000 Volvo-medewerkers wereldwijd recht op zes maanden zwangerschapsverlof. Het initiatief is een van de strategieën om een trouwe werkcultuur te creëren en nieuwe mensen aan te trekken, zegt Hanna Fager, hoofd People Experience (HR). “De nieuwe verlofregels bevorderen de balans tussen werk en vrije tijd. Ze bieden werknemers de mogelijkheid om meer tijd met hun familie door te brengen. Het past perfect bij een humanitair bedrijf als Volvo.”

Talent

Het nieuwe beleid is een onderdeel van de werknemersstrategie van Volvo om zichzelf met gunstige salaris- en verlofvoorwaarden als een aantrekkelijke werkgever te profileren. “Het is cruciaal om de beste mensen aan te trekken en te behouden. We weten dat talenten kieskeurig zijn bij het kiezen van een werkgever. Diegene die de strijd om nieuw talent wint is het bedrijf dat modern is, diversiteit waardeert en geeft om zijn werknemers.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †