VWE meldt einde daling gedemonteerde auto’s

In de eerste tien maanden van 2017 groeide in Nederland het aantal gedemonteerde auto’s met 10,2 procent. Daarmee is een einde gekomen aan de jarenlange daling, constateert dataprovider VWE.

Belandden in 2015 veertien procent  minder personenauto’s op de sloop dan in 2011, vorig jaar sloeg die neerwaartse trend om. In 2016 was de groei nog bescheiden, met 1,4 procent. Dit jaar echter gaat het een stuk harder. Tot en met oktober werden 188.884 personenauto’s gedemonteerd – 17.424 meer dan in dezelfde periode van 2016. De groei met 10,2 procent is volgens VWE het gevolg van de economische voorspoed (meer mensen vervangen hun oude auto) en het statistische feit dat er steeds meer oudere auto’s in het wagenpark zitten.

Leeftijd

Er gingen dit jaar vooral veel meer auto’s van 18 tot 25 jaar oud naar de sloop. Aantallen in deze leeftijdscategorie stegen dit jaar met 25 procent, met als gevolg dat deze groep verantwoordelijk is voor ruim de helft van alle demontages. Vanuit de leeftijdscategorie 10-18 jaar kwamen er juist 5,3 procent minder auto’s op de sloop terecht. Dit verschil laat volgens VWE zien dat auto’s steeds langer meegaan en pas op latere leeftijd worden afgedankt. De gemiddelde leeftijd waarop auto’s op de sloop belanden steeg van 18,6 jaar in 2016 naar 18,9 jaar in 2017.

Opel Corsa

Onverminderd is de Opel Corsa het model dat het meeste terecht komt op Nederlandse sloperijen. In de top-tien van auto’s waarvan de sloopaantallen dit jaar het meeste toenamen staan: Peugeot 206 (op 1), gevolgd door de Ford Ka, Renault Scénic, Opel Astra, Ford Focus Wagon, Opel Corsa, Volkswagen Polo, Daewoo Matiz, Ford Fiesta en Citroën Xsara Picasso. Ruim negen van de tien gedemonteerde auto’s heeft een benzinemotor. Het aandeel diesels bedraagt slechts acht procent van het totaal. Zelfontbranders worden al in een eerder stadium geëxporteerd, aangezien ze meer in trek zijn op buitenlandse markten dan bij Nederlandse occasionkopers. Door de sloopregelingen die een aantal importeurs onlangs hebben gelanceerd voor diesels zullen er komende maanden mogelijk nog meer diesels op de Nederlandse sloop terecht komen.

Elektrische auto

Verder zijn dit jaar twee keer zoveel elektrische auto’s op de sloop beland als in dezelfde periode vorig jaar. Met een modellengamma van twaalf elektrische auto’s en 28 plug-in hybrides zijn de aantallen logischerwijs nog gering. Wel waren er dure exemplaren bij. Zo belandden dit jaar een BMW i8, een Fisker Karma en vier Tesla’s Model S op de sloop.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †