Website granulaatcheck Vaco en BEM

Gezien de maatschappelijke onrust over granulaat op sportvelden lanceren Vereniging Band en Milieu en Vaco in de loop van volgende week SBRcheck.nu. Op deze website kunnen gemeenten en sportbesturen checken of hun velden zijn ingestrooid met SBR-granulaat.

Ook consumenten kunnen er terecht voor meer informatie. “Wij merken dat er grote behoefte is aan informatie”, zegt BEM-bestuurder Kees van Oostenrijk. “In principe is dit te herleiden uit de documentatie die de gemeenten en clubs van hun leveranciers hebben ontvangen. Mochten zij echter niet zeker weten of zij het veilige SBR-granulaat op hun velden hebben liggen, dan kunnen ze zich volgende week via SBRcheck.nu bij ons melden.” Vereniging Band en Milieu zal dan in samenwerking met deskundigen monsters van het granulaat nemen en deze controleren.

De bandenbranche ziet dat in de samenleving behoefte is ontstaan aan nog meer onderzoek naar de veiligheid van granulaat. Daarom wordt de komende maanden een grootschalig ‘in-vivo’ (in de mens) onderzoek opgestart. Grote groepen sporters worden dan onderzocht op het verband tussen sporten op SBR-granulaat en de aanwezigheid van PAKs en andere stoffen in hun lichaam. Van Oostenrijk: “Er is al heel veel informatie over de veiligheid, maar als wij hiermee een bijdrage kunnen leveren, dan pakken wij als industrie dit vraagstuk op.” Het onderzoek zal in samenwerking met “gerenommeerde wetenschappelijke instituten” plaatsvinden.

Onderscheid

Vereniging Band en Milieu en Vaco stellen dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat sporten op SBR-granulaat een gevaar vormt voor de gezondheid. De branche maakt nadrukkelijk onderscheid tussen granulaat van het type SBR en ander granulaat, bijvoorbeeld gemaakt van oude rubberen buizen uit de chemische industrie. Van Oostenrijk wijst erop dat er nauwelijks producten in omloop zijn die zoveel zijn onderzocht als SBR-granulaat. “We hebben het inmiddels over ongeveer honderd studies, uitgevoerd door gerenommeerde instituten. Daarnaast moet SBR-granulaat aan strenge Europese eisen voldoen, maar bijvoorbeeld ook aan eisen voor speeltoestellen.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.