Werknemers autobranche werken te lang

Ruim 63 procent van de werknemers in de Motorvoertuigenbranche (onder andere garages, fietsenhandels en autodealers) werkt zonder rooster voor de werktijden en heeft nauwelijks zeggenschap over de eigen tijd. Bovendien werken ze te lang, te hard en te veel.

Dat blijkt uit een onderzoek gehouden onder 840 werknemers in de branche door FNV metaal in samenwerking met GFK onder leden en niet leden.

Van de overwerkers heeft 42 procent geen inzicht in de hoeveelheid extra gewerkte uren en bijbehorende beloning. Het loonbriefje is daar niet duidelijk over.

Jacqie van Stigt, landelijk bestuurder FNV Metaal: “Monteurs en auto- en fietsenverkopers hebben schrikbarend weinig zeggenschap over hun eigen tijd. Zij hebben behoefte aan meer zeggenschap over hun eigen werktijden en arbeidsduur. Zij willen ook een normaal sociaal leven en tijd om werk en zorg te combineren. Avondwerk en zaterdagwerk maken daar inbreuk op.“

Daarnaast werken werknemers in de sector te vaak, teveel en te lang. Werknemers die langer doorwerken maken verhoudingsgewijs meer fouten. En op termijn kan de verhoogde werklast door langere werkdagen en werkweken leiden tot meer gezondheidsklachten als gevolg van de verhoogde fysieke en mentale belasting. Beperking van overwerk is noodzakelijk om duurzame inzetbaarheid van werknemers te verbeteren. FNV heeft het onderzoek aan Bovag aangeboden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *