Wetsvoorstel voor publicatie camerabeelden diefstal

Als het aan het Ministerie van Veiligheid en Justitie ligt, mogen ondernemers straks camerabeelden publiceren van diefstal en vernieling om de opsporing van de mogelijke daders te versnellen. Iedereen die dat wil, kan reageren op een internetconsultatie die het ministerie online heeft gezet.

Het is niet voor het eerst dat het ministerie het gebruik van particuliere camerabeelden voor opsporingsdoeleinden mogelijk wil maken. De eerste poging strandde meer dan een jaar geleden bij de Raad van State, omdat het wijzigingsvoorstel veel te ingrijpend was. “In het nieuwe voorstel wordt het gebruik van beelden van bijvoorbeeld bewakingscamera’s en smartphones beperkt tot gevallen van diefstal en vernieling. Het kan dan gaan om winkeldiefstal, vernieling van voertuigen op bedrijfsterreinen en ook brandstofdiefstal. Autobedrijven en tankstations kunnen erhun voordeel mee doen als dit voorstel wet wordt”, zegt specialist Milieu & Veiligheid Jan Bessembinders van Bovag.

Spelregels

Het wetsvoorstel bevat enkele spelregels voor het publiceren van camerabeelden. Beeldenpublicatie is alleen toegestaan als de pleger niet op andere manieren te achterhalen is. Ook moet er aangifte gedaan zijn bij de politie. Op de beelden mag bovendien alleen de dader te zien zijn. En daarnaast moeten de beelden worden verwijderd als de dader eenmaal is opgespoord. “Op deze manier wil het ministere voorkomen dat mensen het recht in eigen hand nemen”, zegt Bessembinders. “Zo mag een ondernemer bijvoorbeeld bij vernieling van auto’s in de bedrijfsvoorraad alleen beelden publiceren als degene die de vernieling pleegt niet te achterhalen is.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.