Zelfreinigende auto bedreiging voor carwash?

Wordt de carwash in de toekomst overbodig? Als het aan Nissan ligt wel degelijk. De autofabrikant brengt een zelfreinigende auto op de markt met een vocht- en vuilafstotende autolak die wassen overbodig maakt.

De speciaal ontwikkelde super-hydro- en oleofobische lak stoot water, olie en ander vuil af. Nissan past de coating voor het eerst toe op een nieuwe Note. De ingenieurs van het Nissan Technical Centre Europe testen het procedé de komende maanden onder uiteenlopende omstandigheden. De nieuwe lak heet Ultra-Ever Dry en wordt door UltraTech International op de markt gebracht.

Nissan is de eerste autofabrikant die de technologie toepast op een auto. Een beschermend luchtlaagje tussen de lak en de omgeving zorgt ervoor dat water en vuil zich niet op de auto hechten. Nissan heeft nog geen plannen om de lak standaard op zijn modellen toe te passen, maar overweegt de coating als optie aan te bieden.

Zelfreinigende auto

[responsive-video identifier=”UwoGsCAKsxU”]

Geen bedreiging

Volgens Peter van der Veen van Washtec vormt de zelfreinigende autolak geen bedreiging voor de carwashbranche: “Dergelijke verhalen duiken elk jaar weer op in de pers en de techniek is niet nieuw, denk maar aan de impregneerspray voor je schoenen of dichterbij de autobranche aan onze RainTecs of ShineTecs welke producten ook water afstoten. Met RainTecs kun je zelfs zonder gebruik van ruitenwissers in de stromende regen rijden en met regelmatig gebruik van ShineTecs hecht al het vuil veel minder.”

“Het is altijd de vraag wat een dergelijke coating gaat kosten en of de consument dit bedrag er voor over heeft. De fabrikant van de coating waar Nissan het over heeft geeft op zijn website aan dat het product alleen water afstoot en niet gebruikt mag worden op autoruiten. Dit betekent dat de ruiten dus nog steeds gewassen moeten worden. En wat te doen met ander vuil zoals remstof op de velgen, vogelpoep, zand en stof op de autolak en ruiten? Denk ook aan de populaire optie “onderkantwassing” bij veel wasprogramma’s, speciaal in een winterperiode. Regelmatig de auto wassen is dus nog steeds nodig en ik zie dit product dan ook niet als een bedreiging voor de auto- en carwashbranche”, aldus Van der Veen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.