Zelfrijdende auto doorn in het oog verzekeraars

Verzekeraars maken zich op voor de komst van de zelfrijdende auto, want een derde van hun inkomsten komt nu voor rekening van autoschades. Naar verwachting zal dit flink gaan dalen. Zelfsturende auto’s zullen een groot deel van ongelukken voorkomen. Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD).

Op dit moment hebben de Nederlandse verzekeraars nog geen producten en polissen klaar voor de zelfrijdende auto. De aansprakelijkheid bij een ongeluk zal van de bestuurder naar de fabrikant verschuiven, wanneer een voertuig ‘beslist’ hoe hij rijdt.

Het FD meldt dat uit Amerikaans onderzoek blijkt dat het aantal ongelukken door zelfrijdende technologie uiteindelijk met 81 procent omlaag kan. Hierdoor zal het verdienmodel van verzekeraars op de schop moeten. Het Verbond van Verzekeraars heeft berekend dat door dalende premies de Nederlandse verzekeraars op een jaarlijks verlies van 1,3 miljard euro moeten rekenen.

Daarnaast zal de manier van risico- en dus premieberekening veranderen. Nu gebeurt dat op basis van autotype, woonplaats en rijafstand. Toekomstige berekeningen zullen meer en meer op basis van autodata gaan, zoals waar je rijdt op welk tijdstip, hoe snel je optrekt, of je een gordel draagt, de remkracht en alertheid van de bestuurder.

Sturing

De vraag hierbij is ook waar het heen gaat met de schadesturing. Zo start Achmea met merksturing en voerde onlangs de druk op in schadeherstel. Automotive Insiders op 11 november een bijeenkomst waar de vraag centraal staat of de opdrachtgever de toekomst van het individuele schadebedrijf en de schadeketens bepaalt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.