Autoverzekeraars hanteren sterk uiteenlopende premies voor eenzelfde verzekerde risico. Verschillen in premies van autoverzekeringen tussen stad en dorp zijn algemeen bekend, maar premies kunnen zelfs per straat extreem verschillen voor dezelfde persoon met dezelfde auto. Dat blijkt uit een datasteekproef van prijsvergelijker Pricewise.

Hans de Kok, directeur Pricewise: “Schadeverzekeraars acteren in een vrije markt en mogen zelf hun autopremies bepalen. Dit wordt veelal gedaan op basis van diverse risicofactoren, waaronder het specifieke adres. Het kan dus voorkomen dat je aan de ene kant van de straat minder betaalt dan aan de andere kant van de straat. Wanneer je vlak bij een druk kruispunt of diefstalgevoelig stuk woont, kan je premie hoger zijn dan wanneer je aan het rustige parkje een stukje verderop woont. Verzekeraars bepalen hun premiestellingen op basis van risico inschatting en andere factoren.”

Grote steden duurdere premies

Pricewise vergeleek meerdere steden (7) en verzekeringsmaatschappijen (9) voor hetzelfde risicoprofiel en kwam tot de conclusie dat premies 9 euro per maand kunnen verschillen in dezelfde straat (2 adressen). In Amsterdam zijn er met name grote verschillen tussen de maandpremies te zien. 

In de Pieter Calandlaan kost aan WA-verzekering op huisnummer 501 gemiddeld 78 euro per maand, met een uitschieter naar 100 euro per maand. Op nummer 2 kost exact dezelfde autoverzekering voor exact hetzelfde klantprofiel gemiddeld 87 euro per maand, waarbij 100 euro ook de maximale uitschieter is. Dit is een gemiddeld verschil van 126 euro op jaarbasis in Amsterdam, waarbij sommige verzekeraars een groter verschil in maandpremie hanteren dan andere. 

Ook in Rotterdam kunnen de premies sterk verschillen per straat en huisnummer. Zo betaal je op nummer 189a van de Dorpsweg maximaal 104 euro per maand aan premie en op nummer 64 aan de andere kant van de straat is dat maandelijks 123 euro bij dezelfde verzekeraar. Op jaarbasis verschilt dit dus 228 euro. Het gemiddelde verschil tussen twee huisnummers op de Dorpsweg in Rotterdam is 13 euro.

In Maastricht betaal je op de Meerssenerweg 349 gemiddeld 71 euro per maand aan premie, terwijl je een paar huizen verderop op huisnummer 99 gemiddeld 85 euro per maand betaalt. Op jaarbasis verschilt dit gemiddelde aan premies 163 euro.

In Utrecht liggen de bedragen minder ver uit elkaar bij de door Pricewise onderzochte adressen. Zo betaal je op de Amsterdamsestraatweg 1041 gemiddeld 75 euro per maand, met een uitschieter naar 108 euro aan premie. Op nummer 549 betaal je gemiddeld 73 euro per maand, waarbij 104 euro de hoogste premie is. 

In Den Haag verschilt de premie gemiddeld 9 euro in dezelfde straat. Daar betaal je op De Gaarde 266 gemiddeld 79 euro aan premie. Op huisnummer 384 betaal je gemiddeld 88 euro aan premie. 

Prijsverschillen provincies

Wanneer je naar de bovenstaande premies kijkt, zie je dat de prijzen ook per regio erg verschillen. Zo is verzekeren in de Randstad vaak duurder dan in Oost- en Zuid-Nederland.

In kleinere gemeenten en dorpen komen grote verschillen aanzienlijk minder vaak voor, maar ze zijn zeker aanwezig. In Groningen liggen de premies dichter bij elkaar: waar je op Damsterdiep 328 gemiddeld 54 euro per maand betaalt en aan de andere kant van de straat op nummer 12 gemiddeld 58 euro per maand. Op jaarbasis verschilt dit dus maar 58 euro. 

Ook in Zeeland verschillen de prijzen doorgaans rond de 5 euro per straat. Zo betaal je op Dam 2 gemiddeld 51 euro per maand en op Dam 86 gemiddeld 56 euro per maand. 

Premieverschillen tussen verzekeraars

Naast de premieverschillen in dezelfde straat, zijn ook de premieverschillen tussen verschillende verzekeraars voor hetzelfde type verzekering op basis van hetzelfde profiel aanwezig. Zo kunnen de premieverschillen tussen twee huisnummers in dezelfde straat ook weer enorm verschillen tussen verzekeraars op jaarbasis. 

Hans de Kok, directeur Pricewise: “Wat betreft de inhoud van de verschillende soorten autoverzekeringen zijn de verschillen klein. De basisdekking van de WA-verzekering is bijvoorbeeld al wettelijk vastgesteld. Duurder betekent dan ook niet per se beter. Om een beter beeld te krijgen van de verschillen tussen verzekeraars kun je deze het beste met elkaar vergelijken. Je zal natuurlijk niet verhuizen naar een ander huisnummer, maar je kunt wel besparen door een andere verzekeraar te kiezen met soortgelijke dekking of eigen risico. Verhuis je wel naar een andere regio of straat, kijk dan zeker welke premie het best passend is.”

Hogere premies door risicoberekening

Over het algemeen is een autoverzekering in de grote steden duurder dan in de kleinere gemeenten. Dit komt doordat het risico op schade in steden vaak hoger ligt dan in kleinere gemeenten. In postcodegebieden waar veel aanrijdingen zijn of auto’s worden gestolen, is de kans op schade groter wat logischerwijs resulteert in hogere premies over de hele linie. 

Daarnaast kunnen betalingsgedrag en claimgedrag (alsook andere gedragingen) invloed hebben op de hoogte van de premie. Iedere verzekeraar heeft zijn eigen rekenmodel met daarbij een waslijst aan risico’s die worden meegenomen in het bepalen van de premie. Als je bijvoorbeeld vlak bij een gevaarlijk verkeerspunt woont dan is de kans groot dat je er vaak moet rijden waardoor je mogelijk meer premie moet betalen. 

Daarnaast zijn straten soms zó lang dat ze meer dan één postcode hebben en sterk afwijkende bebouwing of demografie. Sommige straten hebben wel twintig verschillende postcodes. In lange straten zie je vaker verschillende premies voor eenzelfde autoverzekering.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
8 november 2024
Meer elektrische dan dieselkilometers door lease
8 november 2024
OE-data niet langer uitsluitend in Bosch huisstijl
8 november 2024
Arjen van Beek directeur LeCarage
8 november 2024
Auto Prof zamelt geld in voor Groot Hart
7 november 2024
Ratels met honderd tanden
7 november 2024
WESP voor alle Bosch Car Service-bedrijven
Meest bekeken berichten
Recente reacties
  • Ed Kanij on Webshop wordt B2B-distributeur: “Dan zal de noodzaak ontstaan dat de automaterialen distributeurs artikelen die ze aan de eindgebruiker leveren te gaan merken. Dan…okt 29, 10:25
  • Ron Verberne on Stellantis duwt september in het rood: “De overstap naar grotere dealerbedrijven, – met alle merken onder één dak – heeft Stellantis volgens mij duidelijk klanten en…okt 27, 12:18
  • Gerard van de meent on Afcar vraagt nogmaals om wetgeving voertuigdata: “Ls, Ik heb namens een grote marktpartij EU toegang geregeld (tegen betaling) bij 23 automerken. Dat was al enige tijd…okt 17, 13:54
  • Fred on Camperaars tegen MRB-verhoging: “Volgens mij staat je verzekering dan ook stil.sep 25, 15:15
  • Els Vermeulen on Camperaars tegen MRB-verhoging: “Waarom word de Caravan niet belast daar rijden er nog meer van op de wegen. .sep 24, 09:35