Zelfrijdende auto halveert verzekeringspremie

De verzekeringspremie voor een zelfrijdende auto zal de helft zijn van die van nu of zelfs in zijn geheel vervallen. Dat voorspellen experts in de verzekeringswereld in The Telegraph. De halvering zou al binnen 5 jaar kunnen plaatsvinden met de introductie van semi-zelfrijdende auto’s.

Negen van de tien auto-ongelukken ontstaan door menselijke fouten. Als de zelfrijdende auto zijn intrede doet, zal dat een enorme impact hebben op niet alleen het aantal ongelukken maar ook op de verzekeringspremie.

Rond 2020 verwacht men dat de semi-zelfrijdende auto een grote opmars heeft gemaakt. Dat zijn auto’s die onderling communiceren en in elk geval een autopiloot voor de snelweg hebben. Verzekeraars bieden nu al reducties aan voor auto’s die zijn uitgerust met allerlei hulpmiddelen zoals ‘lane-assist’,‘adaptive cruise control’, automatisch remmen en inparkeren.

Vervallen

Een mogelijkheid is ook dat in de toekomst de verzekeringspremie in zijn geheel komt te vervallen. Immers, de mens is geen bestuurder meer maar de soft- en hardware van de autofabrikant is verantwoordelijk voor het rijgedrag. Een ander effect van de zelfrijdende auto, is dat de gehele rijschoolbranche kan opdoeken. Het halen van een rijbewijs zal in de toekomst overbodig blijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *