Zelfrijdende auto reageert op advies spookfile

Er is volgens de stichting SIMS (een initiatief van Bovag en RAI Vereniging) een belangrijke stap gezet bij experimenten op de snelweg A58 om spookfiles te voorkomen. Een treintje van zelfrijdende (personen)auto’s blijkt te reageren op adviezen van andere weggebruikers, kilometers verder op de snelweg.

Bij een spookfile staan auto’s stil zonder dat er echt iets aan de hand lijkt. Op de A58 (Tilburg-Eindhoven) is dertig tot veertig procent van de stilstand een spookfile. Bij het project Spookfiles A58 (al gestart in 2014) werken bedrijven, overheid en kennisinstellingen samen aan apps, gebaseerd op Talking Traffic-technieken. Weggebruikers kunnen die op hun smartphone zetten en de verstrekte reisadviezen gebruiken tijdens hun ritten op de A58.

Bij de stap die recentelijk is gezet, communiceren auto’s via 34 snelle wifi-p bakens langs de snelweg, waardoor data van de werkelijke verkeerssituatie genereerd kan worden. Eerder lieten de drie als treintje rijdende personenauto’s al zien dat ze op elkaar kunnen reageren via de eigen sensoren. De spookfilediensten van Zoof en Flowcontrol bestaan onder meer uit snelheidsadviezen en waarschuwingen voor wegwerkzaamheden. De A-58 tussen Tilburg en Eindhoven is speciaal voor dergelijke experimenten volgens Europese standaarden(ETSI, CEN) ingericht met een dienstenonafhankelijke infrastructuur.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1804 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.