Natuurlijk, ook Dorpsgarage Elshof is een urenfabriek. Er moeten reparaties verricht worden, uren geschreven, facturen betaald. Daarnaast kijken wij heel goed naar wat de mensen zelf willen: wat voor werk wil je doen? Wat heb je daarvoor nodig? Welk gereedschap heb je nodig? Welke ontwikkeling wil je doormaken? Als iemand alleen maar apk’s wil doen, graag! Dat werk moet ook gebeuren. We geven je een eigen werkplek en je doet elke dag hetzelfde. Dat kan. Anderen willen juist verder in diagnose, software-updates en dat soort dingen. Ook dat stimuleren we. Het hangt gewoon van de persoon af. De basis wordt gevormd doordat wij ons aanpassen aan de mensen die er werken, en niet dat de mensen zich moeten aanpassen aan het bedrijf. We stellen de mens, met al zijn behoeften en verlangens, centraal. Op die manier willen we iedereen in zijn eigen kracht zetten.

We zijn een zelfsturend bedrijf en duwen niemand een bepaalde richting op. We willen dat mensen zelf tot ontwikkeling komen en elkaar bijsturen waar dat nodig is. We gaan ervan uit dat de mensen voldoende betrokken zijn bij het bedrijf om zelf hun zaakjes te regelen. Naast de technische mensen hebben we geen HR-afdeling, of boekhoudafdeling. Geen rompslomp.

De Semco-stijl die we bij de ontwikkeling van zelfsturing hanteren, is voor ons erg belangrijk. We voeren ook ontwikkelingsgesprekken, met mensen afzonderlijk, en we hebben, wat wij weekly’s noemen: wekelijkse groepsgesprekken. Ook de serviceadviseurs halen we wekelijks bij elkaar. Maandelijks komen we met de hele groep samen. En elk halfjaar hebben we persoonlijke ontwikkelingsgesprekken.

Bij het stimuleren van de persoonlijke ontwikkeling proberen we ook out of the box te denken, door trainingen aan te bieden buiten de branche om, vaak vanuit boeddhistische hoek. We doen dat uiteraard enerzijds om mensen te kunnen werven en te behouden voor het bedrijf. Zo hebben we in 2022 acht nieuwe medewerkers kunnen aannemen, alleen maar technische mensen. Maar je wil ook dat je bedrijf interessant blijft voor de mensen die er werken. We hebben één medewerker gehad die terug wilde naar de vrachtwagens, maar verder hebben we bijna geen personeelsverloop. We hoeven nieuwe mensen ook niet te kopen. Natuurlijk komen ze bij andere bedrijven vandaan. Goede technische mensen staan nu eenmaal niet op straat, maar we hoeven ze niet meer te betalen dan wat ze al verdienden.

We vinden het ook heel belangrijk dat onze mensen fit zijn. Ze werken van acht tot vijf en niet langer. Overwerk komt niet voor. We hebben dit jaar zes nieuwe vaders, die allemaal hun vijftien weken verlof kunnen opnemen. En als iemand vrij wil vragen wordt dat bijna nooit geweigerd. Als het voor de planning slecht uitkomt, maken we dat wel bespreekbaar door erop te wijzen dat ze daarmee de anderen benadelen. Die moeten dan harder werken. Als het echt niet anders kan, krijgt zo iemand gewoon vrij, geen probleem. We laten ze wel nadenken over de gevolgen daarvan: wat voor credits wil je houden ten opzichte van de rest? Zo weinig mogelijk sturen, maar mensen zelf hun verantwoordelijkheid geven. Vertrouwen geven en mensen de ruimte laten. Dat werkt.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
13 mei 2025
Buiten kantooruren: ‘Iedere dag ben ik met mijn hobby bezig’
12 mei 2025
Derks Bedrijfswagens neemt Autoschade Bert Verweijen over
12 mei 2025
Met korting naar Nationaal Automotive Congres
12 mei 2025
KwikFit-oprichter Tom Farmer overleden
12 mei 2025
Schade door wasstraat. Wie betaalt?
9 mei 2025
Lichter staal van Tata Steel
Meest bekeken berichten
Recente reacties