bekeken: 1365 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2,74)

Aumacon optimistisch over autoverkoop 2017

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 19 oktober 2016, 09:39

Leestijd: < 1 minuut

Aumacon verwacht voor volgend jaar een toename in de autoverkoop van 10,4 procent en stelt de prognose op 425 duizend nieuwe auto’s, tegenover 385 duizend dit jaar. Volgens Aumacon-directeur Clem Dickmann heeft dit een aantal redenen, waaronder ‘de rust rondom de zakelijke auto volgend jaar’.

Dickmann doelt hiermee op het uniforme bijtellingstarief van 22 procent, terwijl voor vol-elektrisch een vierprocenttarief van toepassing blijft en het 25 procenttarief voor zeer onzuinige auto’s komt te vervallen. “Eind dit jaar zal dat nog wel leiden tot een toeloop op plug-in auto’s waarvoor bij registratie in dit jaar nog maximaal vijf gebruiksjaren 15 procent bijtelling geldt, maar dat is dan de laatste fiscale stuiptrekking voor een beleid dat veel heeft gekost, maar weinig opgeleverd”, aldus Dickmann.

Volgens het kennisbureau zal de autoverkoop vooral ook profiteren van het economisch herstel in ons land. “De economische bedrijvigheid zit in een betere fase, het besteedbaar inkomen zal voor veel Nederlanders voelbaar verbeteren en het consumentenvertrouwen klimt gestaag”, meent Dickmann. “Ook zijn autodealers steeds succesvoller met privélease. Dit snel opkomende fenomeen gaat volgend jaar zo’n 25 tot 35 duizend nieuwe auto’s opleveren. Er wordt dan ook een impuls verwacht van de natuurlijke vervanging van de auto’s die ondertussen vijf tot zes jaar oud zijn.”

Laagste jaarresultaat

Aumacon gaat voor volgend jaar weliswaar uit van een 425 duizend, maar daarmee is dit aantal nog steeds relatief laag in vergelijking met de afgelopen jaren. Overigens is het aantal van 385 duizend van dit jaar het laagste jaarresultaat over de afgelopen veertig jaar. De afgelopen tien jaar werd een jaargemiddeld van 454 duizend gerealiseerd.

Overigens gaan vol-elektrische auto’s vanaf volgend jaar een significant fiscaal voordeel opleveren voor zakelijke rijders. De bijtelling voor deze auto’s blijft op vier procent, terwijl plug-ins volgend jaar opschuiven naar het basistarief van 22 procent. Door het beperkte productaanbod zal dit volgens Aumacon volgend jaar tot een verwachte afzet leiden van 8500 stuks (twee procent van de totale autoverkoop). Volgens een studie van ING zou dit percentage in 2020 tot tien procent moeten zijn toegenomen.

Tags: , ,

Koskamp omarmt MotorcheckupGroup Auto breidt flink uit
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties