fbpx
bekeken: 2882 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4,00)

Autodelen heeft enorme potentie

DOMEIN: Connected Car

Geplaatst op: 6 februari 2020, 11:42

Leestijd: < 1 minuut

Er is een enorm potentieel voor autodelen dat de komende jaren ontsloten kan worden. Ondanks talloze initiatieven om dit mogelijk te maken wordt er nog altijd maar mondjesmaat gebruik van gemaakt.

Dat was de belangrijkste conclusie die op 5 februari getrokken kon worden bij de presentatie van de eerste editie van de Smart Mobilitymonitor. Die vond plaats tijdens een speciaal aan smart mobility gewijd event van kennis- en netwerkorganisatie Automotive Insiders in Bunnik.

Een paar cijfers

De presentatie werd verzorgd door Peter Mulder, namens onderszoeksbureau Improof Research, dat de monitor in samenwerking met Automotive Insiders heeft opgesteld. De monitor kwam tot stand door te kijken naar de acceptatie van smart mobility bij een representatieve groep van tweeduizend Nederlandse consumenten.

De resultaten werden daarbij afgezet tegen een gelijksoortig onderzoek van GfK uit 2015. Die had destijds becijferd dat 3 procent serieuze belangstelling had om de auto te delen met derden. De monitor komt tot 10 à 11 procent. Ritdelen is in dezelfde periode gestegen van 2 tot 11 procent. Peter Mulder: “Er is de afgelopen jaren dus een hele forse groei geweest in de bereidheid om gebruik te maken van nieuwe vormen van mobiliteit. Daar ligt de potentie.”

Bekendheid

Tegenover de toegenomen bereidheid om een auto te delen staat een lage bekendheid van bestaande initiatieven op dat gebied. Zo is een relatief jong initiatief als Swapfiets met een bekendheid van 17 procent al veel populairder dan langer bestaande initiatieven als Snappcar, MyWheels en andere.

Stand van zaken is dat ongeveer 515.000 Nederlanders gebruikmaken van autodelen, maar dat veelal slechts incidenteel doen. Op het totaal is het aantal autodeelkilometers dus nog gering, maar er is dus potentie. Peter Mulder vergeleek het met een hockeystick: de aanloop is heel lang, maar op een bepaald moment gaat het hard.

De Smart Mobilitymonitor kost € 995,- ex btw. Bij aanschaf is desgewenst een persoonlijke toelichting op locatie inbegrepen. Meer informatie is te vinden op de site van Automotive Insiders.

Tags: , , , ,

Achter Denso’s gesloten…Diesels in sommige landen weer…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Roel Hindriks: 6 februari 2020 om 23:53

Dat autodelen een enorme potentie heeft is voor mij een vaststaand gegeven, niet in de laatste plaats omdat autodelen een oplossing kan zijn voor de fiscale bijtellings-problematiek. Zodra het vermijden van fiscale bijtelling door autodelen goed in beeld komt zal het zeer snel gaan groeien. Dat vraagt overigens wel een bereidheid tot koerswijziging van leasemaatschappijen.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties