bekeken: 1265 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4,00)

‘Bovag-garantie voorlopig blijven aanbieden’

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 7 november 2017, 16:26

Leestijd: < 1 minuut

Bovag adviseert zijn leden om de komende maanden klanten gewoon de huidige garantie te blijven aanbieden. In de tussentijd gaat de brancheorganisatie opnieuw in gesprek met De Nederlandsche Bank (DNB) over de vraag of deze garantie nu wel of geen verzekering is.

Over die vraag ontstond eind september onduidelijkheid, toen DNB aangaf dat het wel degelijk ging om een verzekeringsproduct. Autobedrijven zouden niet bevoegd zijn zo’n verzekering af te geven en daarmee effectief in overtreding zijn.

Vrijstelling

Naar aanleiding van de publiciteit stelde VVD-kamerlid De Vries vragen aan de minister van Financiën. Ook voerde Bovag overleg met het departement en met DNB. De antwoorden van de minister doen vermoeden dat de soep waarschijnlijk niet zo heet gegeten wordt. Want ook al voldoet een garantie aan alle wettelijke criteria voor een verzekering, dan nog hoeft de aanbieder ervan niet automatisch te vallen onder de vergunningsplicht voor aanbieders van verzekeringen. Vrijstelling is volgens de minister mogelijk, onder meer afhankelijk van de intentie waarmee de garantie wordt gegeven. De toelichtende tekst op de DNB-site wordt op dit punt  aangepast.

Belofte

Helemaal doorlopen is de afwikkeling nog niet. Hoe DNB het begrip ‘verzekering’ nu precies interpreteert staat bijvoorbeeld nog niet vast. Maar hoe die uitkomst ook luidt, Bovag acht het voorbarig om nu als autobedrijf rigoureuze stappen te zetten op het vlak van garantie. DNB en ACM hebben inmiddels van Bovag te horen gekregen dat zij voorlopig gewoon doorgaat met de garantie in haar huidige vorm.

Hele en halve waarheden

Volgens de brancheorganisatie proberen sommige marktpartijen munt te slaan uit de recente verwikkelingen. “Met  hele en halve waarheden” proberen zij autobedrijven te bewegen een andere garantieverzekering af te sluiten. Die van Bovag zou onhoudbaar dan wel illegaal zijn. “Dat klopt van geen kanten”, reageert Bovag, mede onder verwijzing naar de antwoorden op de Kamervragen. Die zouden juist meer ruimte bieden om het Bovag-product te blijven beschouwen als een garantie – niet als een verzekering.

Tags: , , ,

PCA groeit met tien toetreders…Massale opzegging Focwa blijft…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties