fbpx
bekeken: 1610 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

Bovag: nieuw BPM-moment dupeert autokoper

DOMEIN: Retail

Geplaatst op: 16 september 2020, 14:06

Leestijd: 2 minuten

Een aanpassing van de regels rond de BPM in het Belastingplan 2021 dreigt volgens Bovag een “waarschijnlijk onbedoeld, maar in elk geval zeer vervelend effect” te krijgen. Door btw te heffen over BPM kan een nieuwe benzineauto gemiddeld zo’n duizend euro duurder worden en een diesel tweeduizend euro.

Kern van de zaak is de veranderende timing rond de luxebelasting op auto’s, motoren en campers. Vanaf juli 2021 (mogelijk vanaf 1 januari 2022) vallen het moment waarop de hoogte van de BPM bepaald wordt én het moment waarop de BPM door de importeur/dealer betaald moet worden aan de fiscus, samen met het moment van eerste registratie van de nieuwe auto, ook wel deel 1a genoemd. Deze ingreep zou de Belastingdienst veel werk moeten besparen, maar lijkt volgens Bovag voor de consument financieel nadelig uit te pakken.

Tenaamstellen

Op dit moment wordt de hoogte van de BPM (voorlopig) vastgesteld bij kentekenregistratie en wordt de BPM definitief vastgesteld en afgedragen op het moment van tenaamstellen. Omdat de BPM-afdracht aan de Belastingdienst momenteel heel dicht bij aflevering van de auto aan de klant ligt, redeneert volgens Bovag de Belastingdienst dat je als autobedrijf de BPM namens de klant afdraagt (doorlopende post), waardoor er geen btw over die BPM betaald hoeft te worden.

In de nieuwe situatie is er echter geen sprake meer van een doorlopende post en zou je dus ook btw over de BPM moeten gaan betalen. Deze belasting op belasting zou resulteren in duizend tot tweeduizend euro bovenop de prijs van een nieuwe auto. Bij campers liggen die bedragen nog veel hoger. Daar zit al snel vijftigduizend euro BPM op, wat zou leiden tot tienduizend euro btw extra.

Gebruikte voertuigen

Overigens speelt dit probleem niet alleen bij nieuwe voertuigen, stelt Bovag. Ook gebruikte voertuigen die niet in de zogenaamde margeregeling vallen, of ze nu worden geïmporteerd of op de Nederlandse markt worden verhandeld, zullen te maken krijgen met dit probleem. Al met al reden voor Bovag om de Belastingdienst, het ministerie van Financiën en de politiek te wijzen op dit ongewenste effect. De brancheorganisatie zegt “linksom of rechtsom” te willen voorkomen dat autokopers belasting op belasting moeten betalen. “Autobelastingen behoren in Nederland immers al tot de allerhoogste in Europa.”

Tags: , , , ,

Eurol introduceert FleetcheckRAI wil snellere vergroening…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties