bekeken: 2278 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2,69)

Bovag uit kritiek op korten mbo-studies

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 10 april 2012, 11:38

Leestijd: < 1 minuut

Branchevereniging Bovag heeft een brief gestuurd naar de Tweede Kamer om haar kritiek te uiten op de plannen van minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs. Zij wil de opleidingsduur van mbo-studies verkorten, waaronder BBL-opleidingen. Woensdag is er een debat over het mbo-onderwijs.

Ieder jaar worden er in Nederland ongeveer 14.500 leerlingen klaargestoomd voor een baan in de autobranche. Wanneer de plannen van de minister doorgaan, dan wordt volgens Bovag de kwaliteit van het vakmanschap ernstig aangetast en uitgehold. Er zullen ernstige tekorten komen aan hooggeschoolde technici.

Een BBL-leerling volgt één dag per week lessen, werkt vier dagen en wordt opgeleid voor een vakdiploma in de mobiliteitsbranche. De minister zou teveel rekening houden met de opstap van mbo-onderwijs naar een hbo-opleiding, terwijl BBL-leerlingen klaar zijn na het afronden van de beroepsopleiding. Het bedrijfsleven geeft juist aan meer behoefte te hebben aan technici op niveau 4 dat via de BBL-leerweg is opgeleid.

De stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven heeft berekend dat de meeste mbo-opleidingen verkort kunnen worden van vier naar drie jaar.

Tags: , , ,

Nieuwe calculatiebenchmark…AAS bundelt schadepartijen
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties