fbpx
bekeken: 2203 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4,00)

Cao-staking dreigt bij Apollo Vredestein

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 31 augustus 2017, 16:35

Leestijd: 2 minuten

Bij Apollo Vredestein dreigt een staking, nu de bandenproducent en de vakbonden CNV en FNV het niet eens kunnen worden over een nieuwe cao. Het eindbod van de directie is afgewezen. Bij het bedrijf werken 1200 mensen.

Beide partijen onderhandelen al sinds dit voorjaar, zijn elkaar sindsdien genaderd maar vooralsnog onvoldoende. Zo eisen de werknemers minimaal 2 procent loonsverhoging, waar de directie 1,8 procent stelt. Volgens Apollo Vredestein ligt zijn bod boven het landelijk cao-gemiddelde van 1,64 procent. De bestaande cao liep t/m 31 maart jl. en kende een looptijd van twee jaar. De nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst, waarover nu gesteggel is ontstaan, krijgt een duur van twaalf maanden.

Generatiepact

Het conflict gaat ook om andere zaken dan salaris, zoals de uitvoering van het Generatiepact (meer jongeren in dienst, ouderen ontzien). Waar de werkgever mensen 75 procent werken tegen 90 procent loon en pensioenopbouw biedt, wil het personeel 100 procent pensioenopbouw. Ook de als hoog ervaren werkdruk en het ‘strenge’ ziekteverzuimbeleid zijn een doorn in het oog. Lex Makkinje, bestuurder FNV Procesindustrie: “De mensen zeggen hier niet alleen NEE tegen een kleine extra loonsverhoging. Waar het net zo hard om gaat: onze leden willen serieus genomen worden en zijn bereid acties te voeren.”

Voor-ultimatum

Vakbond CNV zegt Apollo Vredestein morgen een zogenaamd voor-ultimatum te sturen, waarna een week van bedenktijd volgt. Gaat de werkgever na het verstrijken van die periode niet akkoord met de eisen van de werknemers, dan volgt op 13 september een actievergadering, om te praten over een staking. “Het feit dat de Vredestein-werknemers werkelijk een staking overwegen zegt nogal wat in dit doorgaans volgzame Twente”, aldus CNV-bestuurder Gerard van Dijk. Het zou de eerste keer in de geschiedenis zijn dat een staking tot de mogelijkheden behoort, laat staan dat er een plaatsvindt.

Volgens Van Dijk heeft het personeel te horen gekregen dat de productielocatie in Enschede in twee jaar tijd negen miljoen euro moet bezuinigen. Intern zou de angst leven te moeten boeten voor de bouwkosten van de onlangs geopende fabriek in Hongarije. “Bovendien spreekt de directie naar buiten toe over hoge dividenden en hoe goed het gaat met het bedrijf. Dat leidt op de werkvloer tot onzekerheid en frustratie.”

Ruimhartig

Dat de bonden eerder deze week (28 en 30 augustus) het eindbod voor een nieuwe cao hebben afgewezen, “betreurt Apollo Vredestein in hoge mate.” Het bedrijf roept de bonden op “samen aan een oplossing te werken.” Apollo Vredestein zegt de voorbije maanden in diverse gespreksronden een aantal handreikingen te hebben gedaan. Zoals het intrekken van een eerder voorstel over een vierploegensysteem en een urenbank. De regeling voor oudere werknemers zou “ruimhartig” zijn.

Loonconcessie

Bij de vorige onderhandelingsronde (12 juli) waren partijen elkaar volgens de bandenfabrikant op een haar na genaderd. Na een eerdere loonconcessie, die de bonden afwezen, kon Apollo Vredestein “in het licht van alle eerdere tegemoetkomingen en gelet op haar budgettaire ruimte” die laatste stap niet zetten. Het bedrijf roept CNV en FNV op constructief te blijven samenwerken aan een oplossing, “in het wederzijdse besef dat onderhandelen een kwestie van geven en nemen is.”

Tags: , , , , ,

Nettowinst Leaseplan stijgt…Column Thijs de Baaij:…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties