fbpx
bekeken: 1124 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2,00)

Column Adrie Valentijn: Schadewerk? Specialistenwerk

DOMEIN: Schadeherstel

Geplaatst op: 16 juli 2020, 09:24

Leestijd: 2 minuten

Met schadeherstel heb ik mij, sinds de start als ondernemer van 16, nooit beziggehouden. Voor mij was en is het een te specifiek vakgebied. Je kiest voor auto-onderhoud of schadeherstel, geen mix. Vroeger had de dorpsgarage nog wel een spuitcabine ‘erbij’, voor kleinere carrosseriereparaties. Die tijd is voorbij. Niet voor niets zijn er gescheiden opleidingen. Het is specialistenwerk geworden.

Wij brengen onze schadeauto’s onder bij twee Focwa-gecertificeerde herstelbedrijven, die door de jaren heen hebben bewezen kwaliteit te leveren. Toch controleer ik nog altijd persoonlijk of de opdracht correct is uitgevoerd. Zit er te veel stof in het spuitwerk? Is een beschadiging dichtgeplamuurd? Zijn de pasnaden nog goed? Worden de afspraken rondom de klus netjes nagekomen?

Wat we wél in eigen beheer houden, is demonteren en terugplaatsen. Zoals laatst bij een Kangoo met flinke schade onder de voorbumper. We hebben de chasisbalk kaal gemaakt en weggebracht om ‘m te laten richten en daarna weer netjes opgebouwd. Bij die Kangoo ging het trouwens ook om andere schade: carterpan geraakt, geknikte kokerbalken, oliefilterhuis, grill, bumper, subframe radiateurblok. Het was een voertuig uit ons eigen bestand, dat we net in gebruik hadden. Zo’n herstelopdracht hadden we ook voor honderd procent extern kunnen onderbrengen, maar dan gooi je als ondernemer een hoop marge weg. Ik kreeg een factuur van achthonderd euro voor het werk aan de richtbank; de totale kosten voor materialen waren drieduizend euro. Goed, daar komen nog je uren bij, maar met alles buiten de deur parkeren was je onder de streep uitgekomen op bijna negen mille. Dat is het voordeel van een opdracht in eigen beheer, met eigen werkplaatsuren.

Specialist

Op jaarbasis krijgen we hier zo’n veertig grotere schadegevallen binnen, werk dat echt bij een specialist hersteld moet worden. Afhankelijk van de schade doe ik de taxatie zelf of besteed ik ze uit aan Audatex. Uitdeuken zonder spuiten laat ik hier op locatie doen. Die specialist komt met z’n koffertje, doet vier auto’s en pakt nog een paar verkoopauto’s mee. Is een uurtje of drie bezig en dan gaat-ie weer. Voorruitvervanging kunnen we zelf, maar gezien de altijd drukke agenda van de werkplaats hebben we dat ondergebracht bij Direkt Autoglasservice. Die zetten per dag misschien wel tien ruiten. We hoeven alleen de groene kaart af te geven, zij regelen verder alles met de verzekering en voeren de plaatsing uit bij ons. Op die manier zijn de juiste omstandigheden geborgd, kan ik zelf het verloop volgen en na afloop de radar of camera van het ADAS afstellen in de speciale ruimte die we daarvoor hebben. We factureren over en weer en pakken beide ons percentage. Beschadigde ruiten vullen met hars doen we zelf, daar hebben we de uitrusting en de kennis voor.

Door corona is het aantal kilometers – en daarmee het aanbod van schadewerk – enorm afgenomen. De collega’s in dit deel van de branche zijn niet te benijden. Zolang de verzekeraar de factuur betaalt, meestal een verhaalschade, meldt de particulier zich nog wel bij de schadespecialist. Maar zodra het uit eigen portemonnee moet worden betaald, is de kans op uitstel groot. Ik vrees dan ook dat er de afgelopen maanden noodgedwongen veel geveegd is. Over ‘schade’ gesproken.

Voertuigdiefstal daalt in…Bijna veertig procent minder…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties