bekeken: 730 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

Componenten ADAS sterkste groeier tot 2033

DOMEIN: Connected Car

Geplaatst op: 19 april 2019, 06:57

Leestijd: < 1 minuut

Zelfstandig rijdende voertuigen zijn tussen nu en 2033 de snelst groeiende sector in de automotive. Dus ligt er een enorm marktpotentieel voor toeleveranciers van componenten die zorgen voor een feilloze oriëntatie, zegt marktonderzoeksbureau Globaldata.

Sterke progressie voorziet het met name van de lange-afstandscamera en de berg aan sensoren die nodig zijn voor ADAS-toepassing. De gemiddelde jaarlijkse groei (CAGR) zal de komende veertien jaar zo’n 68 procent zijn. Binnen de automotive industrie zullen autonome auto’s van niveau 5 (onder alle omstandigheden zelfstandig kunnen rijden) de sterkste groei doormaken. Op korte afstand volgen exemplaren van niveau 4 (onder bepaalde omstandigheden volledig autonoom rijden).

Doorbraak

ADAS, elektrisch rijden, on-board connectiviteit en nieuwe dienstverleners rond mobiliteit beleven een vrijwel gelijktijdige brede doorbraak. Het zorgt dat de traditionele OEM’s en leveranciers “dringen om hun strategieën aan te passen”, aldus Mike Vousden, Automotive Analyst bij Globaldata.

Aanzienlijke groei voorziet Globaldata ook voor motoren met turboladers en elektrische turbo’s. Bij zo’n e-turbo zet een extra motortje de turbo in beweging. Wachten op de luchtstromen uit de uitlaat hoeft daardoor niet meer. “We verwachten een bescheiden marktvolume tussen nu en het jaar 2033, maar de gemiddelde jaarlijkse groei in procenten zal aanzienlijk zijn.”

Xenon

adas-2Als hét onderdeel dat juist minder gevraagd zal worden noemt Globaldata de xenon koplamp. “Deze technologie kwam pas vrij recent tot grote hoogte, als premium alternatief voor de halogeenlamp. Maar ze raken uit de gratie, door de snelle kostendaling van LEDs en hun grote efficiencyvoordelen.” Nog zo’n ‘slachtoffer’ van marktverandering is de trommelrem. Al decennia verdrongen door de schijfrem, maar vanwege zijn gunstige prijs nog steeds toegepast, in kleine, goedkope auto’s. Maar ook tot dat laagste voertuigsegment zijn inmiddels de schijfremmen doorgedrongen.

Strategie

Alle overziende concludeert Vousden dat “wedden op de juiste techniek een zaak van leven of dood kan zijn voor toeleveranciers. Ze moeten scherp zijn bij het bepalen van een strategie om onderdelen te maken waarnaar ook in de komende jaren grote vraag naar zal blijven.”

Tags: , , , , , , ,

Oorlog in acculaderlandADAS-infoavonden bij Explora
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties