fbpx
bekeken: 880 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2,50)

Congres Clepa: hier met die data!

DOMEIN: Connected Car

Geplaatst op: 29 maart 2019, 14:04

Leestijd: < 1 minuut

De door ruim driehonderd genodigden bezochte jubileumconferentie van Clepa stond deze week meer dan ooit in het teken van vrije toegang tot voertuigdata. Hier en daar werd hardop irritatie uitgesproken.

Dat gebeurde met name bij de presentatie die Efrén Sanchez-Galindo gaf, lid van de Europese Commissie en mede-beleidsbepalend voor vrij toegankelijke reparatie- en onderhoudsinformatie (RMI). Bezien vanuit het vrije kanaal bestaat er, ondanks alle jarenlange overleg en uiteindelijke wetgeving, nog steeds verschil tussen de papieren en échte praktijk.

“De situatie is verbeterd, erkende Clepa-bestuurder Frank Schlehuber (foto) namens de in Brussel aanwezige aftermarketfabrikanten. “Maar wanneer krijgen we nu eindelijk daadwerkelijk, en zonder beperking, downloadbare data vrijelijk tot onze beschikking?” Het verweer van Sanchez-Galindo: een en ander ligt na jaren van overleg vast in wetgeving, maar “er zullen in de praktijk altijd interpretatieverschillen blijven.” Ook ligt werkelijk vrije toegang tot data “een beetje controversieel” en “kunnen de definities wat beter.” Daarom pleitte hij voor geduld en voor vertrouwen dat, getuige eCall, op termijn alles goed komt.

Sancties

Dat alles klonk Figiefa-voorzitter Hartmut Röhl echter als eufemistische taal van een bestuurder in de oren. Hij vroeg en kreeg de microfoon. “Is er bij RMI behalve een non-compliant product ook zoiets als non-compliant gedrag? En zijn daar eveneens sancties voor?” Een onverstoorbare Sanchez-Galindo verwees critici door naar de 10e april. Die dag vindt in Brussel een hoorzitting plaats op het gebied van draadloze connectiviteit en RMI. “Uw inbreng helpt ons om de aanpak van deze materie naar de toekomst toe vorm te geven.”

Businessmodellen

De tiende conferentie van de jubilerende Clepa (1959-2019) zette de spots op digitalisering, elektrificatie, connectiviteit en bijbehorende nieuwe businessmodellen. Bezoekers konden kennismaken met oplossingen die Schaeffler, Continental en dataplatform Caruso bieden voor snelle en efficiënte voertuigreparatie. Verder viel de toepassing van augmented reality bij herstelwerk aan den lijve te ervaren. Dit soort ontwikkelingen vereist echter “eerlijke en ongestoorde” toegang tot data in het voertuig, benadrukte ook Sigrid de Vries, algemeen secretaris van Clepa.

Tags: , , , , , , , ,

Andy Conserière zet in op…Dealerrendement daalt tot 0,65…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties