18 miljoen euro boete voor handheld bellen

In 2018 werden er in totaal 80.425 boetes uitgeschreven aan bestuurders die handheld zaten te bellen achter het stuur. Hiermee werd in totaal ruim 18 miljoen euro aan boetes geïnd.

Dat meldt Dutch-Tech.nl op basis van data van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). De hoogte van een boete voor handheld bellen achter het stuur bedraagt zo’n 230 euro.

Verschillen

Opvallend zijn de grote verschillen per provincie. Vanzelfsprekend werden er in dichtbevolkte provincies meer boetes uitgeschreven dan in dunbevolkte. Zo werden er in Noord-Holland 17.242 boetes uitgeschreven en in Zeeland slechts 1500. Meer zegt daarom het aantal boetes per duizend geregistreerde motorvoertuigen in een provincie. Dan blijkt dat overtredingen met handheld bellen met name in Noord-Holland en Utrecht voorkomen. Zo werden in Noord-Holland gemiddeld 11,9 boetes per duizend motorvoertuigen uitgeschreven en in Utrecht 10,1, terwijl dat er in Flevoland maar 3,6 waren.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters