Acea: 7,9 procent meer registraties in 2022

Koepelorganisatie Acea verwacht voor dit jaar een groei in het aantal registraties in de Europese Unie van 7,9 procent tot een totaal van 10,5 miljoen voertuigen. Acea komt met deze prognose op basis van de verwachting dat het chiptekort, dat eind 2021 de nieuwverkopen deed kelderen, in de loop van dit jaar zal zijn opgelost.

Een groei van 7,9 procent betekent vanwege het lage ijkpunt dat het verkoopniveau nog altijd 20 procent onder dat van voor de coronacrisis ligt. In het licht van de Europese Chips Act, die op 8 februari wordt gepubliceerd, spoort Acea de Europese autofabrikanten aan om zich minder afhankelijk te maken van overzeese toeleveranciers en een eigen Europese productie van chips te ondersteunen.

Elektrisch

Van de auto’s die in 2021 werden geregistreerd was bijna 1 op de 5 elektrisch oplaadbaar. Acea-voorzitter Oliver Zipse noemde dit welkom nieuws, “hoewel we niet moeten vergeten dat dit nog altijd een fragiele markt is die in hoge mate afhankelijk is van ondersteunende maatregelen, zoals aankoopsubsidies en bovenal de wijdverspreide beschikbaarheid van laadinfrastructuur”.

Laadinfrastructuur

Herhaaldelijk heeft Acea opgeroepen dat alle Europese lidstaten werk maken van hun infrastructuur, want de toename van het aantal EV’s gaat vier keer zo hard als de toename van het aantal laadpunten. “De verkoop van elektrische auto’s is tussen 2017 en 2021 meer dan vertienvoudigd, terwijl het aantal publieke laadpunten in de EU met minder dan 2,5 keer toenam. Als dit probleem niet heel snel de volledige aandacht krijgt van alle EU-staten, komt de transitie naar elektrisch rijden heel binnenkort tot stilstand.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3578 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.