Acea: slechts 1 op de 9 laadpunten is snel

De koepelorganisaite van autofabrikanten Acea maakt Europese beleidsmakers attent op een tweeledig probleem: niet alleen zijn er te weinig laadpunten in de Europese Unie, er zijn ook te weinig laadpunten waar elektrische voertuigen snel kunnen laden.

Met het Fit for 55-pakket streeft de Europese Unie naar 55 procent minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van het niveau van 1990 en de uitstoot van personenwagens vormt daar een essentieel onderdeel van. “Als we mensen ervan willen overtuigen dat ze elektrisch moeten gaan rijden, moeten we zorgen dat al het gedoe rondom laden verdwijnt”, zegt Eric-Mark Huitema, directeur-generaal van Acea. “We moeten zorgen dat mensen dagelijks voldoende laadpunten zien en dat deze snel en eenvoudig te gebruiken zijn, zonder lang te hoeven wachten.”

1 op 9

Van de 225.000 openbare laadpunten in de EU zijn er maar 25.000 geschikt voor snelladen (met een capaciteit van meer dan 22kW), heeft Acea becijferd. Bij de andere laadpunten kan het laden van elektrische auto wel een hele nacht duren. Met een snellader duurt dat nog geen uur. Het voorstel waar de Europese Commissie in juli in het kader van de Alternative Fuels Infrastructure Regulation (AFIR) mee mee kwam om het laadnetwerk op te schalen gaat Acea lang niet ver genoeg. Acea doet daarom een dringend beroep op de Europese Unie en de Commissie om hogere doelen te stellen om te komen tot een dicht Europees netwerk waar elektrische rijders kunnen laden.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3165 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *