BMW pakt vier connectiviteitsprijzen

Lezers van het Duitse magazines Auto Motor und Sport en Chip hebben in elf categorieën de beste connected car gekozen. In vier categorieën zegeviert BMW.

Het is voor de vierde keer dat de prijzen worden toegekend. Meer dan 16.000 lezers hebben zich daarvoor de moeite getroost een online enquête in te vullen.

De winnaars

 • De integratie van de smartphone in de auto is volgens die lezers het beste op orde bij Mercedes, dankzij NFC, draadloos opladen, Apple CarPlay en Android Auto. En omdat de smartphone kan dienen als autosleutel.
 • Het best gewaardeerde navigatiesysteem is te vinden bij BMW, dat 40,9 procent van de voorkeurstemmen kreeg. Mercedes scoort 23,2 procent en VW 10,1.
 • BMW scoort ook het beste als het gaat om het schakelen tussen verschillende apparaten. Dankzij de WLAN-Hotspot van BMW kunnen dankzij de breedbandverbinding tot wel tien apparaten aan de auto gekoppeld worden.
 • Audi heeft het beste geluid, dankzij het Bang & Olufsen Soundsystem, met veertien luidsprekers en 705 Watt vermogen.
 • De Autopilot van Tesla scoorde het beste in de categorie assistentiesystemen die comfort bieden (26,2 procent). Met de Autopilot is het mogelijk zonder ingrijpen snelheid, lijn en afstand te behouden, alsook automatisch in te parkeren. De voorspellende adaptive cruise control van Audi scoorde met 19,8 procent ook nog goed.
 • In de categorie assistentiesystemen die zekerheid bieden, scoorde Mercedes veruit het beste met 33,1 procent.
 • Een krappe overwinning was er voor de touchscreen van BMW op het gebied van bediening/display. Mercedes en Audi liggen hier met vergelijkbare oplossingen niet ver achter, met respectievelijk 20,8 en 19,8 procent.
 • De beste prijs-prestatieverhouding is er voor de WLAN-Hotspot van Opel, die als geïntegreerd onderdeel van de telematicadienst tot wel zeven eindapparaten kan verbinden.
 • De BMW 5-serie doet het uiteindelijk het beste in de totale verknoping met het internet, op enige afstand gevolgd door de Mercedes E-klasse en de Audi S5 Coupé als derde. Voor elektrische auto’s gaat deze eer naar de Tesla Model X, met de BMW 530e iPerformance als tweede en de Mercedes E 350 e als derde.
 • Dan was er ook nog een innovatieprijs te vergeven. Die ging naar de Audi AI filepiloot in de nieuwe A8. Het is de eerste auto die onder bepaalde voorwaarden echt autonoom rijden mogelijk maakt. In de file is het daarmee al mogelijk om legaal de krant te lezen of je smartphone te gebruiken.
 • Er was één categorie niet voor een autofabrikant en dat was die voor het beste netwerk. In Duitsland is dat volgens een overweldigende meerderheid van de lezers van Auto Motor und Sport (70,3 procent) in handen van Telekom.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3841 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters