Bosch investeert in groeimarkt voertuigcomputers

Bosch schat in dat de markt voor voertuigcomputers en -software, goed voor zo’n 20 miljard euro, een jaarlijkse groei zal kennen van vijftien procent tussen nu en 2030. Met de nieuwe divisie Cross-Domain Computing Solutions (17.000 m/v personeel) wil de toeleverancier vanaf volgende maand hiervan profiteren.

Het belang van dit marktsegment kan niet genoeg worden onderstreept. Daarom onthulde Bosch dat het sinds de afgelopen zomer alleen al zo’n 2,5 miljard euro aan ordercontracten heeft binnen gesleept. Met de nieuwe afdeling bundelt Bosch kennis en ervaring op het vlak van hard- en software rond computers, sensoren en stuurapparaten voor alle voertuigcategorieën.

Tien wordt dertig procent

Volgens McKinsey bedraagt software momenteel tien procent van de waarde van een voertuig. Dat aandeel stijgt de komende jaren hard, tot wel dertig procent marktaandeel. Dat zegt genoeg over de systemen die aan boord dienen te zijn om deze software te kunnen draaien.

Minder complex

Hoewel er nu voertuigen zijn die al meer dan honderd controle-units aan boord hebben, is het maar de vraag of dat aantal verder zal stijgen. Door meer computers op te gaan nemen kan de complexiteit van het systeem worden teruggeschroefd.

Bosch verwacht besparingen op het vlak van bedrading en gewicht en daarnaast ruimtewinst in het voertuig. Door de voertuigcomputers als schaalbare setjes aan te bieden verwacht de leverancier de autofabrikanten meer flexibiliteit te kunnen bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *