Handleiding voor gebruik persoonsgegevens

In een recente handleiding geeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) eigenaren en berijders van auto’s diverse tips voor een zorgvuldige omgang met hun persoonsgegevens. De tips hebben betrekking op koop, huur, gebruik en verkoop van ‘connected’ voertuigen.

Doel is mensen zelf te laten bepalen welke data hun auto en de fabrikant verzamelt en bewaart. Het overzicht moet ertoe bijdragen dat persoonsgegevens niet zomaar in andermans handen vallen. Zo adviseert de AP het wissen van bijvoorbeeld:

  • geïmporteerde contactgegevens uit het geheugen van een telefoon
  • automatische bluetooth- en wifi-verbindingen, eventuele wachtwoorden
  • adressen in het geheugen van de navigatie
  • locatiegegevens van uw laatste ritten
  • voertuiggegevens over rijstijl
  • achterblijvende geheugenkaarten
  • het account waarmee is ingelogd op de auto

Onderhoudsboekje

Verwijderen van het digitale onderhoudsboekje is volgens de AP eveneens te overwegen. Eventueel kan de verkopende partij de dealer vragen dit uit te voeren. Voor normaal functioneren van een voertuig is het volgens de privacywaakhond vaak niet noodzakelijk om alle soorten persoonsgegevens te verwerken. In een aantal gevallen moet de eigenaar kunnen kiezen, zoals bij:

  • bluetooth: mag het systeem de contactenlijst uit de telefoon overnemen?
  • navigatie: mag het systeem vaak bezochte plaatsen of veel gereden routes onthouden?
  • opslaan van stoelinstellingen en andere eigenschappen

Leaseauto

De AP-handleiding informeert ook gebruikers van een leaseauto – zakelijke en privé. Wie ooit akkoord is gegaan met de verwerking van zijn persoonsgegevens (bijvoorbeeld richting werkgever) moet deze toestemming altijd kunnen intrekken, zo stelt de Autoriteit Persoonsgegevens.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *