Hyundai ontwikkelt anticiperende automaat

Hyundai heeft een anticiperende automatische transmissie ontwikkeld. Met behulp van informatie- en communicatietechnologie kiest de transmissie (ICT Connected Shift System) automatisch de optimale versnelling. De transmissie schakelt op basis van de informatie van het ICT-systeem over de omstandigheden op de route.

De besturingseenheid van de anticiperende automaat gebruikt slimme software, die realtime informatie interpreteert van de systemen in de auto, onder meer 3D-navigatie, camera’s en radar voor de slimme cruisecontrol. De 3D-navigatie levert informatie over hellingen en niveauverschillen op de route en actuele verkeersinformatie. De radar registreert de snelheid en de afstand tot andere weggebruikers en een camera levert informatie over de rijbaan vóór de auto.

Op basis van alle informatie voorspelt de besturingseenheid het optimale schakelscenario. Dat doet het met een algoritme op basis waarvan die ook de juiste versnelling inschakelt. Als het systeem bijvoorbeeld voor langere tijd een steeds lagere snelheid verwacht en de radar signaleert geen onderling snelheidsverschil met de voorligger, dan gaat de transmissie naar zijn vrij om minder brandstof te verbruiken.

Minder schakelen, minder remmen

Uit een test van Hyundai op onder meer een zeer bochtig traject bleek dat de nieuwe transmissie zo’n 43 procent minder schakelt in bochten dan een auto zonder anticiperende automaat. Ook bleek het zo’n 11 procent minder vaak nodig om te remmen. Het systeem zorgt dus niet alleen voor ontspannener en zuiniger rijden, maar ook voor minder slijtage van de remmen. En als de auto moet invoegen op de snelweg, kiest de transmissie automatisch de Sport-modus. Na het invoegen kiest die automatisch weer de oorspronkelijke rijmodus, voor optimale efficiency.

Ook remt het systeem de auto af op de motor zodra de bestuurder het gas loslaat voor bijvoorbeeld een verkeersdrempel, een helling omlaag of een lagere maximumsnelheid – die het systeem ook signaleert op basis van de navigatie. De radar aan de voorzijde signaleert de afstand tot de voorligger, zodat het systeem ook automatisch de versnelling aanpast. Dat verhoogt het rijcomfort.

Volgende stap

Hyundai is van plan het ICT Connected Shift System door te ontwikkelen tot een nog intelligentere transmissie. De volgende stap is dat het systeem kan communiceren met verkeerslichten, gebaseerd op LTE- of 5G-communicatie, en het gedrag van de bestuurder kan interpreteren, zodat het schakelen nog verfijnder verloopt.

“Auto’s worden méér dan voertuigen, het worden steeds slimmere mobiliteitsoplossingen”, zegt Byeong Wook Jeon, technicus van Hyundai. “Zelfs de aandrijflijn, een traditioneel mechanische component van de auto, wordt geoptimaliseerd voor slimme mobiliteit doordat ook daarin kunstmatige intelligentie en ICT worden geïntegreerd.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3430 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.