Hyundai presenteert wandelende auto

Met het Elevate Walking Car-concept presenteert Hyundai op de elektronicabeurs CES in Las Vegas een concept voor een auto die op elke ondergrond vooruit kan, dankzij vier onafhankelijk opererende ‘benen’. Hyundai presenteert het concept als dé oplossing voor de toekomstige hulpverlening, variërend van gehandicaptenzorg tot noodhulpverlening.”

“Na een tsunami of een aardbeving kunnen de gebruikelijke reddingsvoertuigen slechts tot de rand van het rampgebied komen om hulpverleners af te zetten”, legt John Suh uit. Hij is vicepresident en hoofd van Hyundai Cradle, het Center for Robotic-Augmented Design in Living Experiences. “Die moeten dan de rest van de tocht te voet afleggen. Elevate kan het rampgebied daadwerkelijk betreden en klimt desnoods over het puin en andere rommel. Deze technologie is ruimschoots berekend op dergelijke noodsituaties. Ook zouden overal ter wereld mensen met een lichamelijke handicap op plaatsen waar geen oprit aanwezig is de autonome Hyundai Elevate kunnen oproepen. Die komt dan autonoom naar ze toe en stelt zich op de juiste hoogte in, zodat de gehandicapte met zijn rolstoel zó naar binnen kan rijden – en op de plaats van bestemming uiteraard omgekeerd. De mogelijkheden zijn onbeperkt.”

Vijf gradaties

De Elevate is gebaseerd op een modulair EV-platform waarop uiteenlopende carrosserieën voor diverse taken zijn te plaatsen. De robotpoten hebben vijf gradaties van beweegbaarheid en een elektromotor in elk wiel, waardoor het in staat is om in elke richting te bewegen. De Elevate kan een spoorbreedte van wel meer dan vierenhalve meter bereiken, terwijl het inzittendencompartiment inclusief passagiers volledig horizontaal blijft. Om te kunnen rijden, vouwen de poten zich volledig in en wordt de elektriciteitstoevoer naar de gewrichten afgesloten. De toepassing van een geïntegreerde passieve wielophanging optimaliseert de efficiency van de batterijen aan boord. Daardoor kan de Elevate ook op de snelweg mee met het overige verkeer.

Kunstmatige intelligentie

De Elevate is een van de uitingsvormen van Hyundai als meer dan een autofabrikant. Hyundai zet dan ook zwaar in op de connected car, autonoom rijden en wil in de toekomst meer gaan investeren in kunstmatige intelligentie. Daarom opent Hyundai twee onderzoekscentra, in Zuid-Korea en in de Verenigde Staten, die zich volledig gaan richten op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Daarnaast werkt Hyundai samen met innovatieve start-ups die technische grenzen doorbreken, zoals Way Ray, dat navigatiesystemen met kunstmatige intelligentie ontwikkelt. “Dankzij onze technologische voorsprong is Hyundai gericht op het bieden van mobiliteit die volledig te personaliseren is”, zegt Albert Biermann namens Hyundai. “Dankzij het concept Design Your Own World moedigt Hyundai klanten aan om hun eigen mobiliteitsbehoefte in te vullen.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3053 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters