Minder stress door zelfrijdende auto

Net iets meer dan de helft van de Nederlanders verwacht dat zelfrijdende auto’s minder stress en meer rijcomfort met zich meebrengen. Maar een snelle invoering van autonome auto’s vinden we niet nodig. Slechts 17 procent zou op dit moment zijn kinderen door een zelfrijdende auto naar school of de sportclub laten brengen.

Dat laat Bosch weten na een onderzoek, uitgevoerd in dertien landen (Nederland, Belgie?, Duitsland, Frankrijk, Italie?, Spanje, UK, Turkije, Verenigde Staten, Japan, Rusland, China en Brazilie?).

Functies

Op de vraag welke functies een zelfrijdende auto moet uitvoeren, antwoordt 62 procent van de ondervraagde Nederlanders ‘de auto parkeren’. Ook rijden in de file (55 procent) of een parkeerplaats vinden (52 procent) zijn voor de Nederlanders belangrijke functies. Het overnemen van de stuurfuncties wordt door 27 procent van de bevraagde Nederlanders als belangrijk ervaren. Iets meer dan de helft (52 procent) van de ondervraagde Nederlanders verwacht dat zelfrijdende auto’s meer rijcomfort en minder stress (45 procent) met zich meebrengen. Daarnaast verwacht 43 procent van de Nederlanders dat zelfrijdende auto’s minder brandstof verbruiken. 38 procent gelooft dat deze auto’s tot minder ongevallen leiden. Iets meer dan een kwart (29 procent) van de Nederlanders is voorstander van een snelle invoering van zelfrijdende auto’s. Als de auto zelfstandig aan het rijden is, zouden de Nederlanders met de andere passagiers praten (58 procent) of uit het raam kijken en van het landschap genieten (57 procent). Daarnaast vindt 35 procent van de Nederlanders dat zelfrijdende functies een auto aantrekkelijker maken. Zelfrijdende functies zet de Nederlander niet meteen aan om een nieuwe auto te kopen (21 procent zou dit doen) of te kiezen voor nieuwe vormen van mobiliteit, zoals bijvoorbeeld zelfrijdende deelauto’s (25 procent).

Ritten

De Nederlanders willen de zelfrijdende auto met name gebruiken tijdens langere ritten (59 procent), op de snelweg (53 procent) of om op vakantie te gaan (44 procent). Tijdens kortere ritten of wanneer er passagiers in de auto zitten, rijden de Nederlanders liever zelf. Dat verklaart wellicht ook waarom slechts 17 procent van de ondervraagde Nederlanders zijn kinderen door een zelfrijdende auto en zonder bestuurder naar de sportclub of naar school zou laten brengen.

Maserati

Bosch is de fabrikant van de Highway Assist. Dit is een gedeeltelijk geautomatiseerde rijfunctie die aanwezig is in alle Maserati’s MY 2018. De Highway Assist combineert de functies ACC Stop & Go en Lane Centering en beheerst op die manier de snelheid, de versnelling en het remgedrag van de auto.

Home Zone

Daarnaast heeft Bosch de Home Zone Park Assist ontwikkeld, een gedeeltelijk geautomatiseerde functie die nog steeds enige controle van de bestuurder vereist. Het systeem is ontworpen voor regelmatig voorkomende parkeermanoeuvres, bijvoorbeeld parkeren thuis of in een vaste, toegewezen parkeerplaats. Home Zone Park Assist leert individuele rijmanoeuvres aan en slaat deze op. De assistent kan deze manoeuvres vervolgens zelf uitvoeren. De bestuurder hoeft daartoe enkel een knop in te drukken. Het systeem kan tot tien manoeuvres opslaan.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3823 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters