Nederland en Californië willen slimmere laadpalen

Nederland heeft met de Amerikaanse staat Californië een overeenkomst ondertekend met als doel het laden van elektrische auto’s makkelijker, slimmer en veiliger te maken.

Een Nederlandse delegatie is deze week in Californië op een bedrijvenmissie, waar behalve staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat ook koningin Máxima deel van uitmaakt, samen met zo’n veertig bedrijven die actief zijn op het gebied van slimme en duurzame mobiliteit. Staatssecretaris Heijnen: “Goede laadpunten en elektrische auto’s. Ze horen bij elkaar zoals een trein op de rails hoort. En er is op het gebied van laden nog een wereld te winnen. Nederland en Californië zijn goed in laadtechnologie. Samen kunnen we het verschil maken. Slimmer, makkelijker en veiliger laden is niet alleen goed voor het klimaat en fijn voor elektrische rijders. Omdat er in ons land bedrijven zijn met veel kennis op dit gebied, levert dat ook kansen op voor onze economie.”

Open standaard

Concreet willen Nederland en Californië dat aanbieders van laadpalen overal ter wereld open standaarden hanteren. Iedereen moet gemakkelijk bij elke laadpaal terecht kunnen met zijn eigen betaalpas, zonder eerst een apart abonnement af te sluiten. Dat geeft meer zekerheid en gemak voor elektrische rijders, bijvoorbeeld bij een buitenlandse vakantie. Het betekent ook dat bedrijven die laadpalen aanbieden makkelijker hun producten in het buitenland kunnen verkopen.

Een ander doel is dat slim laden veel sneller van de grond komt. Daarmee kunnen mensen met hun auto stroom teruggeven aan het elektriciteitsnet, bijvoorbeeld als er veel vraag naar stroom is. Dat geeft het stroomnet letterlijk meer power op piekmomenten. Het kan een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van de problemen op het stroomnet. En als laadpalen slimmer worden, moet je ook zorgen dat ze niet gehackt kunnen worden. Digitale veiligheid is daarom een derde vlak waarop Nederland en Californië gaan samenwerken.

Overigens werken Californië en Nederland al jaren samen op velerlei gebied. In de VS loopt Californië voorop als het gaat om elektrisch rijden; in de Europese Unie vervult Nederland wat dat betreft een voortrekkersrol.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3693 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.