Pilot autonoom rijden naar Helmond

In het Noorse Gjesdal is een pilot gestart met twee nieuwe autonoom rijdende bussen voor first/last mile-vervoer. De pilot krijgt later een vervolg in Helmond.

“De pilot betreft een tweetal autonoom rijdende busjes en één elektrische Tesla. Samen zorgen zij voor het deur-tot-deur-vervoer van de inwoners van Gjesdal, voor hun dagelijkse boodschappen en sociale contacten”, aldus projectleider Linn Terese Lohne Marken. Zij is tevens ceo van Mobility Focus, aanbieder van autonoom rijdende voertuigen en diensten.

De pilot geeft inzicht in hoe autonoom rijdende voertuigen functioneren in een stedelijke omgeving, waar ze worden geconfronteerd met heuvelachtig terrein, druk verkeer en voetgangers. De autonoom rijdende voertuigen maken deel uit van het openbaarvervoersysteem in Gjesdal, zodat reizigers via apps op de hoogte zijn van hun beschikbaarheid.

“We denken dat de toekomst van veilig, efficiënt en schaalbaar vervoer ligt in autonoom rijden. Deze pilot is daarin een belangrijke stap voorwaarts. We hopen dat de inwoners van Gjesdal net zo enthousiast zijn over de autonoom rijdende voertuigen als wij om ze hiervoor in te zetten”, aldus Kristoffer Vik Hansen namens het on demand-vervoerssysteem Spare.

Niveau 3

De beide autonoom rijdende busjes worden geproduceerd door het Franse Navya. De busjes zijn autonoom rijdend op niveau 3, wat wil zeggen dat ze onder bepaalde omstandigheden geheel zelfstandig kunnen rijden. Ze hebben een maximumsnelheid van 18 kilometer per uur en er zijn getrainde bestuurders aan boord die de besturing over kunnen nemen, mocht dat nodig zijn.

Het project in Gjesdal loopt tot half september. Daarna zullen de twee autonoom rijdende busjes voor een vervolgpilot naar Helmond worden overgebracht.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3430 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.