Realtime monitoring profieldiepte

Continental heeft succesvol realtime monitoring van bandenprofielen gedemonstreerd in een pilootproject met elektrische voertuigen van autodeelbedrijf Share Now Denmark. De profieldiepte van banden blijkt live voorspelbaar met een nauwkeurigheid van minder dan één millimeter.

In samenwerking met zijn projectpartner en telemetriespecialist Traffilog koppelde de bandenfabrikant informatie over bandensensoren en telemetriegegevens van de voertuigen van het wagenpark aan een eigen algoritme in de cloud.

Benchmark neergezet

In de toekomst zullen dergelijke digitale bandenoplossingen motiveren om banden te servicen wanneer dit nodig is en niet volgens een regelmatig gepland onderhoud. Conti zegt de eerste op de markt te zijn die zo’n nauwkeurige monitoring van profieldiepte via een algoritme biedt. “Met een nauwkeurigheid van minder dan één millimeter heeft ons pilootproject in feite een benchmark in de branche neergezet op het gebied van slimme digitale bandenoplossingen”, zegt Tansu Isik, Hoofd Business Development and Global Marketing bij Continental.

Voor wagenparkbeheerders is het gunstig om op elk moment zo nauwkeurig mogelijk informatie te hebben over de staat van hun banden. Bandenslijtage en -schade is voor hen een belangrijke kostenfactor. Bovendien beïnvloeden deze andere belangrijke kostencomponenten, zoals brandstofefficiëntie en slijtage van onderdelen.

“Realtime monitoring van banden is een enorm voordeel voor ons. We kunnen onze banden op elk moment controleren en proactief actie ondernemen”, zegt Steen Herløv Andersen, Hoofd Operations bij Share Now Denmark. Voordelen zijn bijvoorbeeld een efficiënter operationeel beheer van de vloot. Ook is er minimale stilstand door reparatie en onderhoud. Ten slotte neemt de veiligheid toe en de totale kosten af.

Nieuwe businessmodellen

“Met dit pilootproject bieden we nog een blik op de toekomst van Continentals slimme digitale bandenoplossingen. Door banden rechtstreeks aan de cloud te koppelen, kan Continental interessante nieuwe businessmodellen creëren. Ons digitale ecosysteem voor banden draait om het helpen van onze klanten op het juiste moment en op de juiste plaats”, zegt Isik. Voor dit ecosysteem wordt samengewerkt met een breed netwerk van partners,

De ervaring van Continental Automotive Technologies in voertuigarchitecturen en telemetrie vormde de basis om het algoritme intern te ontwikkelen, te testen en te valideren. Hetzelfde geldt voor de gebruikte bandensensoren. Die zijn ook bij Continental ontworpen en geproduceerd, specifiek om aan de projectvereisten te voldoen. Dit pilootproject van het realtime monitoren van het bandenprofiel is onderdeel van een groter project. Continental werkt hierbij samen met zijn partner Traffilog om het realtime monitoren op afstand van bandenspanning en temperatuur mogelijk te maken.

Dit geldt voor het hele wagenpark van Share Now in Denemarken, met ongeveer 600 auto’s. Continental integreerde zijn realtime bandenmonitoringoplossing in een bestaand telematicasysteem. Om zowel het vastleggen als de overdracht van data mogelijk te maken, heeft Traffilog zijn telematica-unit aangepast aan de vereisten van Continental om de relevante data te kunnen invoeren in zijn gepatenteerde algoritme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *