Rond 2022 wereldwijd helft voertuigen connected

Volgens het Britse onderzoeksbureau Juniper Research zal over vijf jaar de helft van alle particuliere personenwagens minstens één voorziening hebben op het gebied van connectiviteit. Denk daarbij aan telematica, commerciële diensten en V2X-communicatie (voertuigen onderling of voertuig met  infrastructuur in de directe omgeving).

De studie leert verder dat de bijbehorende omzet zal groeien van ruim achttien miljard dollar in 2017 naar bijna vijftig miljard dollar over vijf jaar. Dat betekent een jaarlijkse aanwas van componenten voor connectiviteit ter hoogte van 21,6 procent. De belangrijkste aanjagers voor deze groei komt van de (auto-)industrie zelf, netwerkexploitanten en V2X-diensten.

Nieuwe diensten

Juniper Research deed onderzoek in Brazilië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Mexico, het Verenigd Koninkrijk en de USA. Daarbij werd gekeken naar de stand van zaken én plannen bij OEM’s,  aftermarket telematica-industrie, in-vehicle infotainment en telematica bij verzekeraars. Voor de ontwikkeling van nieuwe diensten als slim parkeren, tolwegbetaling en geautomatiseerd afrekenen van brandstof zijn volgens het bureau niet alleen inspanningen door de autofabrikant zelf nodig. Ook de publiek-private samenwerking en investeringen door andere belanghebbenden zijn minstens zo belangrijk.

Nieuwe concurrentie

Daarnaast ontstaat volgens onderzoeker Sam Barker als gevolg van oprukkende telematica een nieuwe vorm van concurrentie tussen autofabrikanten. “Meer en meer zullen ze de strijd aangaan op het niveau van slimme diensten die hun producten in huis hebben. Voor de bestuurder zal dat aspect snel belangrijker worden dan de eigenlijke rijprestaties van het voertuig.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Avatar