Rotterdam en BMW samen in energietransitie

De BMW Group en de gemeente Rotterdam hebben deze week een driejarige samenwerking getekend. Gezamenlijk werken zij aan projecten in het kader van de energietransitie.

Het eerste concrete project waaraan BMW en Rotterdam werken, is Electric City Drive. Dit project moet het elektrisch rijden in het centrum van Rotterdam met een plug-in hybride stimuleren.

Electric City Drive

Dit project richt zich op een bepaald gebied in het centrum van Rotterdam. Eigenaren van een plug-in hybride BMW of Mini in dit gebied kunnen zich ervoor aanmelden. Bij het onderzoek wordt gekeken hoe bestuurders kunnen worden gestimuleerd om de volledig elektrische modus van hun plug-in hybride te gebruiken en ondertussen voldoende op te laden binnen een bepaald gebied in de stad. Arno Bonte, wethouder Duurzaamheid van Rotterdam: “BMW gaat hier met Electric City Drive aan de slag om plug-in hybride rijders die de stad inrijden, direct over te laten schakelen naar de elektrische modus van hun auto. Zo worden er geen onnodige fossiele kilometers gemaakt en blijft de uitstoot minimaal. Dat juich ik van harte toe.”

Hoe het werkt

Zodra de auto het Electric City Drive-gebied nadert, vraagt de auto via het informatiedisplay op het dashboard de bestuurder om handmatig over te schakelen op de volledig elektrische modus. Voor dit pilotproject is een speciale app ontwikkeld. Deze wordt gekoppeld aan het Connected Drive-systeem van de BMW of Mini. De app houdt bij hoe vaak de deelnemer zijn/haar auto laadt en emissievrij rijdt binnen het Electric City Drive-gebied. Vervolgens kent hij punten toe als beloning. Dit gebeurt op basis van het aantal oplaadmomenten, het aantal geladen kiloWatturen, het percentage van emissievrij gereden kilometers en het percentage van ritten afgelegd met de app. Via de app kunnen de deelnemers statistieken bekijken over opladen en elektrisch rijden. Ook kunnen zij hun resultaten vergelijken met andere deelnemers.

Automatisch

Het pilotproject maakt gebruik van een app op de smartphone van de bestuurder. Die moet zelf overschakelen op elektrische aandrijving. Het doel is om uiteindelijk de software van het voertuig dusdanig aan te passen dat die automatisch overschakelt zodra het een Electric City Drive-gebied herkent. Het project vindt plaats tussen september en december van dit jaar en wordt uitgevoerd door de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3064 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters