Samenwerking Tomtom met Delphi en Denso

Tomtom gaat samenwerken met Delphi Technologies en Denso, in twee verschillende projecten. Voor beide partners vormen de gedetailleerde kaartgegevens van de navigatie-expert de aanleiding om samen op te trekken.

De deal is goed nieuws voor Tomtom, vorig jaar nog geplaagd door de afhakende OE-partners Volvo, Renault, Nissan en Mitsubishi. Zij prefereerden voor hun navigatiedienst voortaan Android van Google. Delphi is bezig met een systeem om voertuigen intelligenter aan te drijven en ze daardoor energiezuiniger te maken. Dankzij de Tomtom-data ‘ziet’ een voertuig het verdere verloop van wegen (bochten, heuvels) en of er snelheidsbeperkingen aan zitten te komen. Optimaal gebruik van dergelijke informatie kan resulteren in een lager verbruik. Ook de verkeersveiligheid is ermee gebaat.

Autonoom rijden

Met onderdelenleverancier c.q. -ontwikkelaar Denso gaat Tomtom kaartgegevens koppelen aan het in aanbouw zijnde softwareplatform van de Japanners voor zelfrijdende auto’s. De sensorgegevens van Denso’s camera’s, lasers en lidars zijn voor Tomtom van nut om zijn high definition wegenkaarten verder te verbeteren. HD-mapping speelt een sleutelrol bij de toepassing van opeenvolgende niveaus van autonoom rijden (ADAS). In reactie op de bekendmaking steeg vandaag de koers van het aandeel Tomtom aan de beurs van Amsterdam 2 procent.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †