“Wis data bij verkoop connected car”

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC), het overheidsorgaan dat zich onder andere sterk maakt voor consumentenbescherming, waarschuwt ervoor dat consumenten de data op hun connected car moeten wissen voordat zij deze doorverkopen. Ook Nederland wordt zich langzaam maar zeker bewust van het belang hiervan.

De auto is steeds meer een rijdende computer die van allerlei data verzamelt: adressen en telefoonnummers, login-informatie van mobiele apps, digitale content zoals muziek en andere documenten, gegevens over bezochte locaties en codes van garagedeuren.

Verbindingen

Daarnaast slaat de auto ook verbindingen op met andere apparaten, zoals de smartphone of tablet. Wanneer een eigenaar van een dergelijke connected car deze auto doorverkoopt, is het zaak om al deze gegevens en verbindingen te wissen, zodat ze niet in verkeerde handen vallen.

Wissen

De FTC adviseert consumenten die meer informatie willen over het wissen van data dat zij daarvoor eerst de gebruikershandleiding raadplegen. Meer informatie is ook te krijgen via de dealer, of via de website van de autofabrikant. Namens RAI Vereniging zegt Leo Bingen hierover: “Als ik zo’n auto had, sterker nog: ik heb zo’n auto, geleaset weliswaar, dan zouden dat ook de stappen zijn die ik zou ondernemen. Vaak zit er in het menu van zo’n auto wel een optie ‘Wis gegevens’. Daar moet je natuurlijk nog maar net aan denken op het moment dat je je auto verkoopt.”

Bewustzijn

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft nog niet bij RAI Vereniging aangeklopt om deze problematiek aan te kaarten. Leo Bingen zegt dat het goed is als hier meer aandacht voor zou komen: “Probleem is dat veel consumenten nog te weinig kennis hebben over dergelijke opties. Hetzelfde geldt voor ADAS-systemen waar nu zoveel aandacht voor is. Ze kunnen de automobilist echt ondersteunen, maar dan moet deze wel weten hoe hij ze moet gebruiken.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3060 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters