fbpx
bekeken: 975 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

Diesel Emissions Justice daagt Volkswagen

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 16 maart 2020, 10:28

Leestijd: < 1 minuut

De Nederlandse stichting Diesel Emissions Justice Foundation (DEJF) heeft vrijdag bij de rechtbank Amsterdam het Volkswagen-concern gedagvaard. Inzet is de schade die de autofabrikant zou hebben veroorzaakt door systematisch te sjoemelen met emissiegegevens.

Behalve op de fabrikanten Volkswagen, Audi Seat, Škoda en Porsche heeft de juridische procedure ook betrekking op toeleverancier Bosch, importeur Pon’s Automobielhandel BV en individuele Nederlandse dealers. De stichting zegt op te komen voor de belangen van ‘miljoenen gedupeerde consumenten, woonachtig binnen of buiten Nederland’.

TDI-motoren

DEJF bedient zich van de nieuwe Wet Afwikkeling Massaschade in Collectieve Actie, van kracht sinds 1 januari 2020. “Volkswagen heeft ons aanbod om tafel te gaan afgewezen. We gaan er nu dus vol tegenaan”, zegt Femke Hendriks, directeur van de stichting Diesel Emissions Justice Foundation: “Volkswagen heeft ons aanbod om tafel te gaan afgewezen. We gaan er nu dus vol tegenaan.” Volgens de stichting heeft Volkswagen met zijn dieselfraude “enorme schade toegebracht aan de consument, het milieu en de volksgezondheid.” Omdat de manipulatie van software betrekking had op TDI-motoren die vanaf 2009 tot en met op zijn minst 2016 zijn toegepast in diesels van Volkswagen, Audi, Seat, Porsche en Skoda zijn ook zij gedagvaard.

Procedure

Aan de rechtbank Amsterdam heeft Diesel Emissions Justice verzocht te worden benoemd als Exclusieve Belangenbehartiger. Zo kan zij de procedure leiden namens alle getroffen Nederlandse en Europese autobezitters. In de VS, Australië, Canada en Zuid-Korea heeft Volkswagen al miljarden aan schadevergoedingen en boetes moeten betalen. Op de weg stootten zijn diesels tot veertig keer meer NOx (stikstof) uit dan in testsituaties.

Tags: , , , , , ,

Samen gaat het beter, zegt…Stern en Hedin schorten…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties