fbpx
bekeken: 916 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

Focwa mede-ondertekenaar ADAS-convenant

DOMEIN: Schadeherstel

Geplaatst op: 3 juni 2019, 15:11

Leestijd: < 1 minuut

Focwa is een van de 42 organisaties die vandaag in aanwezigheid van minister Cora van Nieuwenhuizen het ADAS-convenant hebben ondertekend. Doel is om het veilige gebruik van Advanced Driver Assistance Systems in drie jaar te verhogen met minimaal twintig procent.

Uit recent onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat ADAS, gemiddeld gezien over de verschillende typen, bij grofweg de helft van de Nederlandse automobilisten onbekend is. Sinds 2015 is aanwezigheid van ADAS in het Nederlandse wagenpark licht gestegen. Bestuurders lijken echter niet goed op de hoogte van de aanwezigheid, werking of het juiste gebruik in de eigen auto.

Equipment

Rijhulpsystemen hebben volgens Femke Teeling, directeur Focwa, een wezenlijke invloed op schadeherstel. Effecten zijn er onder meer in de vorm van hoger geschoolde werkzaamheden, equipment en opleidingsinvesteringen en de toename van de technische verantwoordelijkheid van schadeherstelbedrijven. “Er bestaat vaak onduidelijkheid over de kwaliteitsborging bij schadeherstel in combinatie met ADAS. Dat heeft enerzijds te maken met een gebrek aan begripsvorming en kennis van deze systemen. Anderzijds bestaat er wel transparantie over welke systemen in welke voertuigen zitten, maar deze zijn niet uniform vastgelegd buiten de fabrikant om. Ten slotte zijn er verschillende manieren voor het kalibreren. Daardoor zijn investeringen voor schadeherstelbedrijven moeilijk in te schatten.”

Mix

Het convenant is ondertekend door een mix van overheden, opleidingsinstellingen en dataproviders. Onder hen Achmea, Carglass, Bovag, Hella Benelux, IVA Driebergen, Pilkington, VWE, Vereniging Zakelijke Rijders, VNA, VOC en The Plan B Company. Stuk voor stuk hebben ze hun eigen uitvoeringsplan met concrete acties opgesteld. Van Nieuwenhuizen voegde de daad bij het woord met de lancering van ‘Slimonderweg.nl’. Binnen deze online community delen weggebruikers een podium waar ze elkaar informeren over de kansen en de risico’s van slimme mobiliteit, zoals rijhulpsystemen

Tags: , , , , , , ,

Twee nieuwe deelnemers voor…CCV: Keurmerk anti-diefstal…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties