bekeken: 283 x
Waardeer dit artikel:
1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(3,00)
(Inloggen is vereist)

Handleiding voor gebruik persoonsgegevens

DOMEIN: Connected Car

Geplaatst op: 25 maart 2020, 11:22

Leestijd: 1 minuut

In een recente handleiding geeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) eigenaren en berijders van auto’s diverse tips voor een zorgvuldige omgang met hun persoonsgegevens. De tips hebben betrekking op koop, huur, gebruik en verkoop van ‘connected’ voertuigen.

Doel is mensen zelf te laten bepalen welke data hun auto en de fabrikant verzamelt en bewaart. Het overzicht moet ertoe bijdragen dat persoonsgegevens niet zomaar in andermans handen vallen. Zo adviseert de AP het wissen van bijvoorbeeld:

  • geïmporteerde contactgegevens uit het geheugen van een telefoon
  • automatische bluetooth- en wifi-verbindingen, eventuele wachtwoorden
  • adressen in het geheugen van de navigatie
  • locatiegegevens van uw laatste ritten
  • voertuiggegevens over rijstijl
  • achterblijvende geheugenkaarten
  • het account waarmee is ingelogd op de auto

Onderhoudsboekje

Verwijderen van het digitale onderhoudsboekje is volgens de AP eveneens te overwegen. Eventueel kan de verkopende partij de dealer vragen dit uit te voeren. Voor normaal functioneren van een voertuig is het volgens de privacywaakhond vaak niet noodzakelijk om alle soorten persoonsgegevens te verwerken. In een aantal gevallen moet de eigenaar kunnen kiezen, zoals bij:

  • bluetooth: mag het systeem de contactenlijst uit de telefoon overnemen?
  • navigatie: mag het systeem vaak bezochte plaatsen of veel gereden routes onthouden?
  • opslaan van stoelinstellingen en andere eigenschappen

Leaseauto

De AP-handleiding informeert ook gebruikers van een leaseauto – zakelijke en privé. Wie ooit akkoord is gegaan met de verwerking van zijn persoonsgegevens (bijvoorbeeld richting werkgever) moet deze toestemming altijd kunnen intrekken, zo stelt de Autoriteit Persoonsgegevens.

Tags: , , , ,

Oliepomp tóch de oorzaak…Minister ziet geen databonus…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties