fbpx
bekeken: 1368 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2,58)

Helft nieuwe auto’s 2015 met parkeerhulp

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 2 november 2016, 15:06

Leestijd: < 1 minuut

Ongeveer de helft van de nieuwe auto’s in Nederland is uitgerust met een parkeerhulpsysteem; steeds vaker is ook voorzien in een noodremsysteem. Dat blijkt uit onderzoek van Bosch, op basis van cijfers van Polk New Vehicle Registration Data en de registratiegegevens van nieuwe auto’s in Europa in 2015.

“Ongeveer negentig procent van alle ongevallen met gewonden is toe te schrijven aan menselijke fouten”, zegt Alexander Vancolen namens Bosch. “Het is daarom een goede zaak dat steeds meer auto’s met één of meerdere rijhulpsystemen zijn uitgerust. Veel van deze systemen zijn bovendien een eerste stap richting geautomatiseerd rijden.”

Vorig jaar beschikte 32,4 procent van de nieuwe auto’s over een noodremsysteem, tegenover 17,0 procent in 2014. AEB City (Advanced Emergency Braking) dat bij lage snelheden, bijvoorbeeld in de stad, kop-staartaanrijdingen helpt te voorkomen, komt het vaakst voor in Nederland (29,1 procent). Het noodremsysteem voor voetgangers, dat ingrijpt als een voetganger plots voor de auto opduikt en de bestuurder niet tijdig reageert, is op 4,2 procent van de nieuwe auto’s aanwezig.

Adaptive cruise control

Driekwart van de nieuwe auto’s had in 2015 cruise control (56,4 procent in 2014). Steeds vaker betreft het Adaptive Cruise Control (ACC), dat automatisch de ingestelde snelheid en afstand tot de voorligger aanhoudt. Gecombineerd met een waarschuwingssysteem voor kop-staartaanrijdingen kan ACC het aantal zware remmanoeuvres op de snelweg met 67 procent verminderen. En het vermindert volgens Bosch ook het bumperkleven, met 73 procent. In 2015 had 10,1 procent van de nieuwe auto’s ACC, tegenover 4,0 procent in 2014.

Verder blijkt rijstrookassistentie meer en meer aanwezig: 13,4 procent van de nieuwe auto’s in 2015. Lane Departure Warning waarschuwt de bestuurder als deze verstrooid of afgeleid is en ongewild de rijstrook verlaat. Lane Keeping Support stuurt ook zacht tegen om zo de auto veilig op de rijstrook te houden. Daarnaast is 17,9 procent tegenwoordig uitgerust met een vermoeidheidsdetectiesysteem.

Tags: , , , , ,

Versleijen leidt Pitpoint in…Eén catalogus NGK…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties