fbpx
bekeken: 1355 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

Hittegolf: half miljoen auto’s op winterbanden

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 5 augustus 2020, 08:22

Leestijd: < 1 minuut

Tijdens een controle van 1.658 auto’s op diverse plekken in het land registreerde Bovag afgelopen week bij 5,3 procent van de voertuigen nog steeds winterbanden. Omgerekend naar een totaal wagenpark van 9 miljoen komt dat neer op bijna 500.000 autobezitters.

Zij rijden ondanks temperaturen van boven de 30 graden en een aanstaande hittegolf op winterbanden. Bij een eerdere controle, twee jaar geleden, bedroeg het aandeel 5,7 procent.

De jongste check vond plaats op donderdag 30 en vrijdag 31 juli, toen de thermometers in het hele land meer dan 30 graden Celsius aangaven. Controleurs van Bovag bekeken 1.658 auto’s op grote parkeerplaatsen in Breda, Roosendaal, Arnhem/Duiven, Amsterdam en Utrecht. 88 voertuigen bleken uitgerust met winterbanden. Het rubber daarvan is ontwikkeld voor koude omstandigheden en besneeuwd wegdek. Bij hoge temperaturen zorgt de winterband juist voor een langere remweg, minder grip, meer slijtage, meer afrolgeluid en een hoger brandstofverbruik.

Vooras, achteras

Opvallend vindt Bovag het feit dat in Utrecht en Amsterdam bijna 7 procent van alle gecontroleerde auto’s op winterbanden bleek te rijden, terwijl dat in Breda en Roosendaal 4 procent was. Verder viel op dat veel oude, kleine auto’s van winterbanden waren voorzien. Veel auto’s hadden niet alleen verschillende merken, maar ook afwijkende types banden gemonteerd, bijvoorbeeld zomerbanden op de vooras en winterbanden op de achteras. De controleurs namen ook veel vierseizoenenbanden waar, een voor de gemiddelde Nederlandse automobilist “waarschijnlijk een ideale oplossing.” Voor veelrijders blijft de aparte zomer- en winterband het beste alternatief.

Tags: , , ,

Occasionverkoop juli naar…‘Touchscreen valt onder…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties